10 tipp gazdiknak a hőguta megelőzésére és a kánikula hatásainak enyhítésére

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2016. június 17. 19:19

A nyári forróság nagyon veszélyes emberre, állatra egyaránt. A nagy meleg okozta hőgutára a kutyák hajlamosabbak az embernél is, ráadásul szólni sem tudnak, hogy valami nincs rendben, így nekünk kell fokozottan figyelni rájuk.

A hőguta tünetei:

levertség, zihálás, nyáladzás, tág pupillák, hányás, hasmenés, magas láz (41°C), görcsök, eszméletvesztés, kóma.

Ha már megtörtént a baj, azonnal kezdjük el hűteni a kutyát és induljunk el az állatorvoshoz! A kutyának visszafordíthatatlanul leállhatnak a szervei, gyógyszerekre és infúzióra van szüksége, kezelés nélkül a hőguta halálos!

Hogyan előzhetjük meg a hőgutát, illetve mérsékelhetjük a kánikula hatásait?

NE HAGYJUK A KUTYÁNKAT AZ AUTÓBAN

Az autózásról nyáron sem kell lemondanunk, de álló autóban egy percre se hagyjuk a kedvencünket, még árnyékban, lehúzott ablak mellett sem!

Hurrá, utazunk!

FRISS IVÓVÍZ

Ügyeljünk rá, hogy állataink előtt mindig legyen friss ivóvíz! Akár jeget is adhatunk kutyánknak, ezzel amellett, hogy friss hűsítőt biztosítunk, vidám perceket is szerezhetünk neki és magunknak, hiszen a „jégkergetés” remek móka.

SZŐRÁPOLÁS

Fontos, hogy a nagy meleg beállta előtt fokozott figyelmet fordítsunk a szőrápolásra. Ilyenkor érdemes az amúgy nem kozmetikáztatott kutyákat is elvinni szakemberhez, aki otthoni lehetőségeinkhez mérten sokkal alaposabban képes megszabadítani kedvencünket az elhalt téli aljszőrzetétől, nyírható fajták esetén pedig a nyári frizurával nagyban segíthetjük négylábúnk számára a nyári forróság elviselését.

HŰTÉS ALULRÓL FELFELÉ

Vízpermettel sokat segíthetünk kutyánkon a melegben – ehhez kertes háznál bátrabb, vízimádó kutyáknál használhatunk slagot, kevésbé bátraknál alkalmazzunk slagra szerelhető porlasztófejet, illetve szobában, vagy bátortalan kutyusoknál virágspriccelőt.Mikor permetezzük kedvencünket, figyeljünk rá, hogy ne csak a hátát, hanem mancsait és hasát is érje a víz. Ugyanígy sokkal jobb eredményt érhetünk el, ha vizes törölközőt nem (csak) a hátára terítünk, hanem leterítjük, hogy ráfeküdhessen.

Hűsöljünk!

PANCSOLÓ

Udvaron, erkélyen nagyon jó szolgálatot tehet egy műanyag gyerekhomokozó, vagy lavór, amibe kánikula esetén akár a kevésbé vízimádó kutyánk is beleállhat a mancsait hűteni, a vizek szerelmeseinek pedig igazi felüdülés lesz az ily módon rögtönzött medence.

KORA REGGELI, KÉSŐ ESTI SÉTÁK

Kora reggel, vagy késő este sétáltassuk a kutyánkat! Ahogyan nekünk is megterhelő, úgy a nagy meleg káros az ő szervezetükre is. A nap legmelegebb szakában, déli 12:00 és délután 16:00 óra között csökkentsük minimálisra kedvencünk mozgatását, ahogy a tűző napon, úgy árnyékban is.

MANCSVÉDELEM

A kora reggeli, késő esti séták segíthetnek védeni kutyánk mancsait is, de mivel kánikulai napon a beton azután is ontja magából a meleget, mikor a levegő már némileg lehűlt, fontos, hogy séta előtt tenyerünkkel ellenőrizzók az aszfaltot. Az a hőmérséklet, ami a tenyerünknek kellemetlen, a kutyánk mancsának is az, ne sétáltassuk rajta. Ennek az egyszerű szabálynak a betartásával súlyos égési sérülésektől óvhatjuk meg kedvencünket.

ELŐ A NAPTEJJEL

Ahogy mi emberek, úgy a kutyák is leéghetnek – ez gyakoribb a szőrtelen fajtáknál, de azok a szőrmókok is ki vannak téve a leégés veszélyének, amelyeken ritkásabban fedett rózsaszín bőr található – jellemzően az orr környékén, hasnál, illetve kölyökkutyáknál. Amennyire lehetséges, védjük ezeket a területeket közvetlen napfénytől, illetve használjunk kisállat-kereskedésben kapható, kutyák számára biztonságos naptejet – emberek számára gyártottat semmi esetre se, hiszen lenyalogatva megbetegedhet a kutyánk!

JEGES NASI

Fagyasszunk le vizet, benne játékkal, jutalomfalattal, kutyánk által kedvelt zöldségekkel, gyümölcsökkel – az így kapott nasival azon túl, hogy elfoglalja magát kedvencünk, kánikulai napokon védhetjük a túlhevüléstől és a dehidratációtól is.

Finomság!

ÁRNYÉK ÉS HŰVÖS

Mindig legyen elérhető kutyáink számára árnyék és fedett hely! Amennyiben lehetőség van rá, biztosítsunk számukra bejárást egy hűvös pincébe, vagy a hűtött lakásba.

Vidám, egészségben és mókában gazdag nyarat kívánunk!


Vidám nyarat!

KOMMENTELJ A FACEBOOK-POSZT ALATT!


További kutyaságok

 CIKK   Ellenjavallt nyugtatószerek tűzijáték idejére

 FACEBOOK VIDEÓ   Köhögő kutyák

 FACEBOOK POSZT   Nagytestű kutyák ivartalanítása: javasolt kivárni az 1 éves kort

 CIKK   Kutyaoltás. Cui bono?

 CIKK   10 tipp gazdiknak a hőguta megelőzésére és a kánikula hatásainak enyhítésére

 CIKK   Figyelmeztető jelek, hogy a kutyádnak szívproblémája lehet