Ügyeleti zombinfók

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2019. február 10. 15:44

Az ügyeleti zombinfónak négy ismérve van.

 1. Olyan állatorvosi ügyeleti információ, mely már nem aktuális, érvénytelen, elavult, tehát egy ideje döglött, ellenben
 2. nem marad a helyén, a múlt időpillanatában, ahová való, nem válik emlékké, neeem, ez érted, felkel és jár, ráadásul
 3. károkat okoz és sajnos
 4. borzasztó nehéz elpusztítani.


Az ügyeleti zombinfók lépten-nyomon ráakaszkodnak az emberre. Néha egyesével tűnnek fel pl. Facebook kommentekben, máskor tömegesen, pl. évek óta nem frissített honlapon várakoznak.

Némelyik egyébként nem is tűnik zombinfónak, ettől még veszélyesebb.

Különösen veszélyes zombinfók:

 • állatorvosi rendelők nem frissített oldalain található, elavult információk,
 • ügyeletes állatorvosokat összegyűjtő, vagy ezt ígérő oldalak és appok, melyek
  • más zombinfókat vettek alapul, az interneten talált információkat nem ellenőrizték (azaz az ügyeletvállalót nem keresték meg),
  • nem frissülnek, holott az ügyeletet/készenlétet vállalók jelentős hányada heti váltásban dolgozik, vagy
  • szándékosan megtévesztő a nevük, nem ügyeletesekhez irányítanak, hanem az állatorvosi rendelők egy részének elérhetőségét tartalmazzák. Egy részének, mivel az adatfeltöltést félúton megunták, vagy a felhasználókra bízták, hogy adatfeltöltőt ne kelljen fizetni (így lesz aztán trendin „közösségi” zombinfófészek), vagy arra várnak, hogy az állatorvosok fizessenek a bekerülésért. Ezek a listák sem jobbak, sem naprakészebbek, mint a Google Maps találatai, ingyenességük és maga a kínált szolgáltatás is csak látszat, valójában hirdetési/reklámfelületek. Pfej.


Miért nem döglenek meg a zombinfók?

Két fő okból.

Az egyik probléma maga a forrás, az a hely, ahol ezek a zombinfók várakoznak. Ezeket felégetni, bezáratni szinte lehetetlen. Az egyik legnagyobb zombinfófészek szerencsére már felszámoltatott.

A másik probléma az, hogy mindig lesz egy segítőkész ember, pl. egy Facebook csoporttárs, aki kiás valahonnan egy zombinfót és útjára bocsátja. Ő jót akar, nem is ezzel van a gond és nem is szabad haragudni rá. Mint említettük, nem minden zombinfó tűnik zombinfónak. Azonban kérjük, aki "segít", ne vegye zokon, ha valaki (hevesen) tiltakozik az elhangzottakkal kapcsolatban, pl. mert a bajban lévő állat gazdája

 • éppen nem az ügyeletest hívja, de reméljük, nem gond és Buksi még órákig kibírja,
 • éppen most csörgetett fel álmából egy 2 éve visszavonult állatorvost. Vagy még felhívja kétszer, mert a rohadék nem vette fel.


Hogyan védekezhetsz a zombinfók ellen?

Először is légy résen. Tipikus zombinfók:

 • „Nekünk is felvette a telefont éjszaka.”
  Mikor? 4 éve, amikor még vállalt ügyeletet? 2 hete, amikor éppen ő volt ügyeletben? Esetleg nem is vállal ügyeletet, de a konkrét esetben a konkrét gazdának felajánlotta, hogy hívhatja aznap este, ha a kezelése alatt álló állat állapota rosszabbodik?
 • Telefonnal kifényképezett részlet valamiből. Netentaláltam.
  Ha az információról nem lehet eldönteni, hogy mettől-meddig érvényes, potenciálisan zombinfóról van szó. Emlékezz a heti váltásokra. De a korábbi folyamatos kórházi ügyelet is megszűnhet (Mohács, Szekszárd, Szombathely). Kérd meg a segítő szándékú illetőt, mutassa meg, hogy honnan való a kifényképezett részlet. Ha ez nem megy, fogadd fenntartásokkal az információt. Ha az információk forrásánál sem utal rá semmi, hogy az adott telefonszám az adott héten hívható-e, szintén lehetsz bizalmatlan. A közvélekedéssel ellentétben az ügyeletesek elérhetősége nem egy egyszeri lista, ami aztán örökkön-örökké érvényes marad.


Másodszor pedig tudd, hogy nem kell keresgélned, sem mások segítségére várnod. Az információk forrásánál vagy!
Az oldal alján lévő képre kattintva a megnyíló Facebook albumban 19 megye és a főváros ügyeletes és készenléti állatorvosainak elérhetőségét találod. Az albumot - a heti ügyeleti beosztásokhoz igazodva - MINDEN PÉNTEKEN FRISSÍTJÜK. A megyetáblákon nemcsak a kamarai szervezésű ügyeleteket tüntettük fel, hanem az egyéni ügyeletvállalók és az ügyeletes állatkórházak elérhetőségeit is. (Reméljük, fentiek tükrében az is világos, hétről-hétre mennyi munka van ezekben az ügyelettáblákban.)

A teljes album és a megyetáblák is szabadon megoszthatók. Esedezve kérünk, részesítsd előnyben a megosztást a képminőséget romboló le-feltöltéssel, kifényképezgetéssel szemben. Hidd el, elég lájkot kapsz akkor is, ha megosztod azt a megyetáblát. Továbbá pedig semmiképp NE GYÁRTS ZOMBINFÓT a tábláinkból az érvényességi időtartam levágásával, mert akkor nem leszünk kedvesek.

Naprakész ügyeleti információk

További írásaink a témában:

Az ügyeletes nem varázsló
Fene esne ezekbe a kijelölhetetlen szövegű képekbe! (avagy az ügyelettáblákról)
Vészhelyzeti szituációs gyakorlat*

*Ha a Vészhelyzeti Gyakorlat nyomtatható verziójára lenne szükséged (A3/A4 méret) küldj üzenetet Facebook oldalunkon, vagy írj nekünk erre az e-mail címre: ugyelet[kukac]debra24[pont]hu


További írásaink a témában

 CIKK   Ez most akkor vészhelyzet?

 CIKK   VETikett - Hogyan vigyázz az állatorvosodra járvány idején?

 FACEBOOK POSZT   2020.01.02. Újabb éjszakai állatorvosi ügyelet szűnt meg

 CIKK   Ünnepi zárva tartások. Felkészültél?

 CIKK   Ügyeleti zombinfók

 CIKK   Fene esne ezekbe a kijelölhetetlen szövegű képekbe!

 CIKK   Az ügyeletes nem varázsló