Fene esne ezekbe a kijelölhetetlen szövegű képekbe!

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2018. április 6. 19:51

– avagy rövid, ámbátor a „csak!” érvet jócskán meghaladó értekezés arról, miért választottuk a képformátumot az ügyeleti információk közreadására.

Ha nem tudod, miről van szó: Facebook oldalunkon 19 megye és a főváros ügyelő, illetve készenlétis állatorvosainak elérhetőségét közöljük egy hetente frissülő albumban. Az információk 20 db képen találhatók, melyeket ügyelettábláknak nevezünk.

Nem kitolásból van így, de tényleg! Tudjuk, hogy kijelölni könnyebb. Egyébként szöveget írni is könnyebb, mint 20 ügyelettáblával képszerkesztőben bajlódni minden héten (és ohhohó*, azok a négy napos ünnepek!).

* Eufemizmus, grafikusunk nem ezt a kifejezést használja.

Lényegében viszont éppen azért írunk mindent képekre, hogy ne lehessen a telefonszámot kijelölni. Pontosabban, hogy ne lehessen csak a telefonszámot, csak egy sort, stb. kiemelni, elszakítani az eredeti szövegkörnyezetből, mivel annak lényeges része, hogy a megadott elérhetőség milyen időintervallumban érvényes. Akkor, nem máskor, nem innestől örökkön-örökké.

Szóval nem ellened irányul. Az információt védjük a felelőtlen torzítástól.

Persze, megakadályozni nem tudjuk, hogy kinézz az adott heti ügyelettábláról mondjuk egy nevet és egy telefonszámot, begépeld önálló posztként valahová, aztán terjeszd ész nélkül. A te felelősséged – és te nyugtatod majd meg azt az állatorvost, akit hetek óta hívogat éjjelente boldog-boldogtalan, csak mert egy (1) információmorzsával a Tudás Forrásává avattad magad, ámbár a heti váltásokról fogalmad sincs.

A képformátumnak megvan az a praktikuma is, hogy a heti frissítések alkalmával a lejárt érvényességű táblák a megosztásoknál is törlődnek. Azaz a fölöslegessé vált információ megy a kukába. Kérjük, te is preferáld a megosztást a le-feltöltögetéssel, kifényképezéssel szemben. (Ha nem egy konkrét megye ügyelettábláját, hanem a teljes albumot osztottad meg, más a helyzet, de erről mindjárt olvashatsz.)

A képként másolt és (pl. kommentbe) beillesztett ügyelettáblák – mivel megszakad a kapcsolatuk az eredeti képpel – heti frissítéskor nem törlődnek, azonban egyértelmű a rajtuk lévő dátumozásból, hogy mettől meddig aktuálisak. Arra kérünk, ha ilyen módon adsz át ügyeleti információt, lehetőség szerint jelezd, hogy a kép a Debra 24 Facebook oldaláról származik. Nem a reklám miatt - mint láthatod, nem árulunk semmit. Nem is a jogok miatt (amúgy is rajta van a nevünk a képen). Hanem mert legközelebb, ha az illető ügyeletest keres és a korábban bemásolt tábla érvényessége lejárt, nem biztos, hogy ismét a közelében leszel. Mutasd meg neki, hol kell keresgélni.

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy az állattartók valós képet kapjanak az ügyelet aktuális állapotáról, hogy vészhelyzetben ne menjen az idő próbálkozásokkal, fölösleges telefonálgatással, illúziókergetéssel. A táblákon ellenőrzött és egyeztetett információk szerepelnek. Egyetlen felesleges karakter sincs rajtuk, mindent okkal írtunk fel (pl. mert az illető ügyeletes így kérte), továbbá a színek és a grafikai elemek (pl. megye logók) sem véletlenszerűek.


Ne. Nyúlj. Hozzá!

Egyet találhatsz, mennyire leszünk tekintettel az érzelmeidre, ha bármilyen nyilvános felületen a szemünk elé kerül egy képszerkesztővel manipulált, vagy lematricázgatott ügyelettábla, ami aztán kering a hálón a nevünkkel, meg a szlogenünkkel. A táblán meghirdetett ügyeletes meg nekünk tesz szemrehányást, hogy nem erre a kivitelezésre bólintott rá és amúgy a pillangókat is utálja.

Ha kreatív rohamod van, vagy figyelmet szeretnél, fogj egy üres lapot, alkoss valamit, akár ügyelettáblát is, szíved joga (ha szép és tartalmában pontos, még lehet lájkoljuk is); de az eredeti Debra 24 ügyelettáblákhoz ne nyúlj hozzá!!

Az ügyelettáblák hetente ugyanabban az albumban frissülnek, ez duplán előnyös.

  1. Ha oldalkövető vagy, péntekente 1 értesítést kapsz frissítéskor, nem 20 posztot.
  2. Az album külső linkje nem változik. Ez nem az, amit a böngésződ mutat, hanem amit kikérhetsz albumnézetből a „…”-ra kattintva (Hivatkozás külső megosztáshoz). Szó, mi szó, elég ronda link ez is, ezért készítettünk helyette egy mini verziót, így néz ki, ha gondolod, írd fel magadnak valahová: https://goo.gl/tCVcVN Ez a minilink nagyon hasznos, ha valakinek pl. Facebook kommentben, vagy Facebookon kívül (e-mailben, fórumon) szeretnéd a teljes albumot megmutatni.

Tudtad? Facebookon a közvetlen albummegosztással, a fix külső linkkel, vagy az imént mutatott minilinkkel létrehozott teljes album másolatok (figyelem, a teljes albumról beszélünk, nem 1 db ügyelettábla megosztásáról!) tartalma szinkronban frissül az eredeti albummal! (Igen, zseniális. Na látod, ezért is írunk képekre!)


További írásaink a témában

 CIKK   Ez most akkor vészhelyzet?

 CIKK   VETikett - Hogyan vigyázz az állatorvosodra járvány idején?

 FACEBOOK POSZT   2020.01.02. Újabb éjszakai állatorvosi ügyelet szűnt meg

 CIKK   Ünnepi zárva tartások. Felkészültél?

 CIKK   Ügyeleti zombinfók

 CIKK   Fene esne ezekbe a kijelölhetetlen szövegű képekbe!

 CIKK   Az ügyeletes nem varázsló