Az ügyeletes nem varázsló

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2017. június 15. 21:41

Aki varázspálcájával semmissé teszi a mulasztásaidat. Továbbá nem dzsinn, akit most dörzsöltél elő a lámpásból, szolgálatodra. Az állattartó te vagy, te akartál kutyát, macskát, csacsit, lovat. Szóval miért várod el, hogy a Valakit, az Akárkit jobban érdekelje az állatod állapota, mint téged? Szereted átruházni a felelősséget, szeretsz hárítani?

Felnőttnek tartod magad?

Morgó két hete beteg, de te most érsz rá erre a háromnapos ünnep közepén. Sírsz, követelsz online, neked ügyeletes kell, szaladjon, teleportáljon, nagy a baj és valóban nagyobb, mint az elmúlt tizenpár napban volt. Elérhetőséget adjon meg valaki, te nem tudod, kit hívjál. (Vajon mások honnan tudják?) Pizza rendelés számát tudod csak – meg hogy 911, ha esetleg Amerikában ébrednél. 94 pedig az együttérző ismerőseid száma. Mert te úgy szeretted! Nagyvonalúan nem hibáztatod a doktor urat, aki másnap végül megpróbált mindent, de sajnos.

Micike füle atkás. De hét közben nem érsz rá, te Fontos Ember vagy, fontos dolgokkal, kivéve Micikét, ő legyen másvalaki fontos dolga. Ott az ügyelet, sürgősségi úgyis, az olyasmi, mint a gyorsétterem, biztos nem kell sokat várni. Jó drága ez az állatorvos, bezzeg a te órabéred.

Mit kell tudni az ügyeletről?

Először is, hogy van-e.

Ó, te azt hitted, a hét minden napján, 0-24h fogad majd téged valaki a településen? A kistérségben? Vagy legalább a megyében?

Akkor alighanem lemaradtál róla, hogy 2012 óta az állatorvosi ügyelet vállalása önkéntes.

Bár a kamara ügyeletszervezői kötelezettsége megszűnt, a legtöbb online oldal továbbra is a MÁOK honlapjára irányítja az ügyelet iránt érdeklődőket - akiket nagy meglepetés érhet, ugyanis 8 megyéről hónapok óta nincs ügyeleti adat (hoppá, csak nem ilyen megyében laksz?), más megyékről pedig kiderül, hogy csak egy-két településen van ügyelő állatorvos. Megint más megye (Borsod-Abaúj-Zemplén) pedig már meg sincs említve.

Ugye érted, ez mit jelent? Mit jelent az éjszaka közepén, súlyos állapotban lévő állat mellől reszkető kézzel kattintgatni, majd megtudni, hogy sajnos nincs adat?

Nos, annyit jelent: állatod túlélési esélye éppen most esett a töredékére. Az esélyei egyébként már akkor jelentősen csökkentek, amikor keresgélni kezdtél, meg facebook oldalakra írogatni, mert nem tudtad, mi a teendő, nem volt ügyeleti szám felírva, elmentve. Hány percet pazaroltál el ezzel?

Ne kockáztass!

Arra szeretnénk rávilágítani, hogy a jelenlegi helyzetben, Te, mint állattartó óriási kockázatot vállalsz:

  • ha beteg állatodat nem kezelteted még rendelési időben. Az állat nem tudja, hogy pl. hétfőig nem szabad rosszabbul lennie.
  • ha nem tudod 100% biztonsággal, hogy saját állatorvosotok felveszi-e majd a telefont neked az éjszaka közepén, vagy hétvégén, ünnepnapokon. Ne találgass, kérdezd meg!
  • ha nincs készenlétben az aktuális ügyeleti telefonszám (felírva, elmentve).
  • ha nem tudod, hogyan működik az ügyelet, kijön majd valaki a körzetből, vagy hogy hova kell menned baj esetén. Lehet, hogy másik településre, vagy másik megyébe! Meg tudod majd oldani?

Sürgősségi esetben nem lesz időd próbálkozni, kérdezősködni. Szerinted egyébként ki fog neked segíteni? Ki fogja tudni helyetted, hogy merre indulj? Kinek a dolga tudni? Kié az az állat?

Mit kell tudni még az ügyeletről?

Hogy nem éjjel-nappali ABC, nem azért van, hogy neked kényelmes legyen. Sürgősségi. Életmentő. Érted ezeket a szavakat? Nem, nem vagy kivétel, ne hőzöngj, ne cukiskodj, ne telefonálj olyan, nem élet-halál kérdésekkel, amelyeket rendelési időben is feltehetsz. Nem az ügyeletessel egyeztetünk jövő hétre oltási időpontot, diétát stb.

Így viszonyulok az állatorvosi ügyelethez (szavazás)

 

Az oldal alján lévő képre kattintva a megnyíló Facebook albumban 19 megye és a főváros ügyeletes és készenléti állatorvosainak elérhetőségét találod. Az albumot - a heti ügyeleti beosztásokhoz igazodva - MINDEN PÉNTEKEN FRISSÍTJÜK. A megyetáblákon nemcsak a kamarai szervezésű ügyeleteket tüntettük fel, hanem az egyéni ügyeletvállalók és az ügyeletes állatkórházak elérhetőségeit is. Kattints és tájékozódj, hogy nálatok mi a helyzet!

Ha állatorvos vagy és szeretnél csatlakozni az ügyeleti/készenléti hálózathoz (akár csak alkalmanként, pl. kiemelt ünnepeken), írj nekünk az ugyelet@debra24.hu címre! Szükséges információk: név, település, telefonszám, ellátás helye (rendelő/állat tartási helye), melyik napon mettől-meddig leszel elérhető. Különösen örülnénk, ha a jelenlegieken túl legalább alkalmanként futna be hétvégi és/vagy éjszakai készenlétvállalás a következő megyékből: Bács-Kiskun, Békés, Borsod, Heves, Somogy, Nógrád! Köszönjük! (Fontos leszögeznünk, hogy a Debra24 civil közösségi és nem gazdasági szerveződés, tehát sem a kapott, sem a kiadott ügyeleti információkért sem most, sem a jövőben nem kérünk pénzt, sem jutalékot, egyben (morális okokból) el is határolódunk minden ilyen irányú kezdeményezéstől.)

Naprakész ügyeleti információk

Ez a bejegyzés (hasonlóan az oldal más cikkeihez) nem kommentelhető. Ha rólad szól, kapd össze magad. Ne magyarázkodj. Ha nem rólad szól, akkor pedig nem rólad szól. Ha egyetértesz, tetszikelj.


További írásaink a témában

 CIKK   Ez most akkor vészhelyzet?

 CIKK   VETikett - Hogyan vigyázz az állatorvosodra járvány idején?

 FACEBOOK POSZT   2020.01.02. Újabb éjszakai állatorvosi ügyelet szűnt meg

 CIKK   Ünnepi zárva tartások. Felkészültél?

 CIKK   Ügyeleti zombinfók

 CIKK   Fene esne ezekbe a kijelölhetetlen szövegű képekbe!

 CIKK   Az ügyeletes nem varázsló