Bevezetés - Nagy Tyúkpara Határozó

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2018. január 9. 07:13

Segítség! Mi a baja a tyúkjaimnak?!

A tyúkbetegségek iránt érdeklődő gazda manapság már a vonatkozó szakirodalom gazdag választékával találkozik, papír alapú, vagy akár elektronikus formában is. Konkrét tünetek esetén azonban éppen ez a betűbőség okozhat számára fejfájást. Hiszen szeretné tudni, mi történhetett az állattal, az állománnyal, van-e azonnali tennivalója az állatorvos érkezéséig, illetve – bár ez mindig kellemetlen – fontos szembesülnie azzal is, mit rontott el. De mit tegyen, ha a napi teendők mellett egyszerűen nincs ideje végiglapozgatni a nagykönyvet, illetve azt sem tudja, pontosan mire keressen az interneten.

Sorozatunkkal ebben kívánunk az Olvasó segítségére lenni.

A betegségek, problémák szokásos tárgyalásmódja helyett azokra a tünetekre fókuszáltunk, amelyekre tyúktartóként könnyen felfigyelhetünk, miközben állatainkat ellátjuk. A Nagy Tyúkpara Határozó tehát egy tünethatározó.

A tünetek összegyűjtésekor az élő állatokra koncentráltunk. Egyes betegségek jellegzetes belső szervi elváltozásokat okozhatnak, az elhullott állatok boncolását azonban egyrészt nem várhatjuk el az állattartótól, másrészt – tekintettel a fertőzésveszélyre – nem is helyeseljük.

Az egyes fejezetekben közölt tünettáblázatokban látni fogjuk, hogy ugyanaz a tünet számos kiváltó ok nyomán megjelenhet, ezért is fontos, hogy mindig tünetegyüttesekre figyeljünk. Persze, hogy ez ne legyen túl egyszerű, a betegségeket kiváltó és a legyengült szervezetben másodlagosan megjelenő, szövődményes vírusok, baktériumok, stb. esetenként együttesen vannak jelen…

Ha a tünettáblázatok nem adják ki az egyértelmű megoldást, akkor mégis mire jó ez az egész?

  1. Megtanuljuk, mi mindenre figyeljünk. Gyakran mi magunk visszük félre a diagnózist azzal, hogy lényeges tüneteket nem veszünk észre, vagy a tüneteket nem kapcsoljuk össze egymással.
  2. Körülményes és pontatlan körülírás helyett pontosabban le tudjuk majd írni az általunk tapasztaltakat egy szakembernek, mert lesznek rá alkalmas szavaink.
  3. Különbséget fogunk tudni tenni általános betegségtünetek (pl. gubbasztás) és speciális (a lehetőségeket leszűkítő) tünetek között (pl. fehér ürülék).
  4. Szemünk lesz rá, hogy idejében gyanút fogjunk súlyos következményekkel járó betegségek fellépése esetén.
  5. Sokat fejlődhetünk mind a tartástechnológiát, mint a takarmányozást illetően, ha felismerjük saját hibáink, mulasztásaink szerepét egy-egy betegség megjelenésében.


Fontos hangsúlyoznunk, hogy a Nagy Tyúkpara Határozó elsősorban az általános tájékozódást hivatott segíteni és nem helyettesíti, nem is helyettesítheti a vonatkozó szakirodalom rendszeres (önképző) tanulmányozását, az ágazatban dolgozó szakemberek gyakorlati tapasztalatait és a baromfi-egészségügy diagnosztikai lehetőségeit. Kezelések előtt feltétlenül egyeztessünk az állatorvossal!

A Nagy Tyúkpara Határozó (tervezett) fejezettémái:

  1. légúti megbetegedések,
  2. fontosabb bakteriális eredetű megbetegedések,
  3. fontosabb vírusos eredetű megbetegedések,
  4. hiánybetegségek és
  5. rendellenes tojások.

További baromfiságok

 CIKK   Kakasudvar - őrültség vagy lehetőség?

 CIKK   Jó szándék, rossz gyógyszer - Díszmadarak, baromfi

 FACEBOOK POSZT   Pardon, aludnunk azért szabad?

 CIKK   Tojótyúkok engedélyezett antibiotikumai

 CIKK   Lyukas fejű kacsa eladó

 CIKK   Az ionofor mérgezés megelőzése

 CIKK   A tyúkok fontosabb bakteriális eredetű megbetegedései - Nagy Tyúkpara Határozó II. rész

 CIKK   A tyúkok légúti betegségei - Nagy Tyúkpara Határozó I. rész

 CIKK   Bevezetés - Nagy Tyúkpara Határozó

 CIKK   És most beszéljünk az ülőrúdról

 CIKK   Kerti patika tyúkoknak, avagy a csirkert

 CIKK   Tyúkok a zimankóban