Egészségmegőrzés - Baromfifélék

Ezen az oldalon megtalálod az összes, Egészségmegőrzés - Baromfifélék témában készült írásunkat időrendben. Amennyiben más állatfajok érdekelnek, a szűrt listához kattints a lista tetején látható ikonok valamelyikére.

CIKK
Nem megfelelő az ivararány a vegyes nemű udvarban? A csoportban momentán szükségtelen és/vagy problémákat okozó kakasok nem biztos, hogy feleslegesek is! Időszakos, vagy állandó kakasudvar létrehozásával elkülöníthetjük a relatív kakastöbbletet a tojók környezetéből anélkül, hogy eladnánk, elajándékoznánk, vagy kényszerűségből levágnánk ezeket az állatokat. Egy kakasudvar működtetése mindazonáltal elég nagy kihívást jelent és a szokásosnál nagyobb odafigyelést kíván.

CIKK
Jó szándék, rossz gyógyszer c. cikksorozatunk eme mellékletében a baromfifélék és a díszmadarak otthoni gyógykezelése során előforduló gyakori hibákat és az esetleges veszélyforrásokat vesszük sorra.

FACEBOOK POSZT
Házityúkra vonatkozó irányelvek és állatvédelmi minimumszabályok* röviden, tömören a világítással kapcsolatban.

CIKK
Cikkünk az emberi fogyasztásra szánt tojást termelő házityúkok bakteriális eredetű megbetegedéseinek kezelésére engedélyezett antibakteriális gyógyszerhatóanyagokról ad áttekintést. A közzétett lista az ÖSSZES, hazánkban jelenleg e célra engedélyezett hatóanyagot tartalmazza. A hatóanyagok mindegyike tojásra 0 napos várakozási idejű.

CIKK
Az ember teremtésvágyának és szépség utáni sóvárgásának egyik legbizarrabb manifesztációja a lyukas fejű házikacsa. Számos kacsafajta lyukas fejű változatát, mint díszmadarat tenyésztik szerte a világon. De mégis ki vesz ilyen mutáns fejű kacsát és miért?

CIKK
Véletlen ionofor mérgezésben nemcsak a célállat fajok, hanem egyéb állatfajok is megbetegedhetnek és elpusztulhatnak. Egyes ionoforok kis mennyiségben is halálos veszélyt jelentenek pl. a lófélékre, a kifejlett bendővel még nem rendelkező kérődzőkre, a felnőtt pulykákra, a kutyákra és a macskákra. De mik ezek az ionoforok egyáltalán, mit keresnek a takarmányban és hogyan előzhetjük meg, hogy bajt okozzanak?

CIKK
Sorozatunknak ebben a fejezetében azokkal a bakteriális eredetű tyúkbetegségekkel foglalkozunk, melyeket alapvetően nem kísérnek légúti tünetek.

CIKK
Ebben a fejezetben a tyúkok légúti megbetegedéseinek jellemző tüneteit és a valószínűsíthető kórokokat mutatjuk be. Az információkat könnyen áttekinthető táblázatba rendeztük.

CIKK
Köhög, gubbaszt, szédül, furát tojt? Új sorozatunk, a Nagy Tyúkpara Határozó a tyúkbetegségek látható tüneteire fókuszál. A praktikus tünettáblázatok segítenek a kórokok felderítésében.

CIKK
Az ülőrúd nem mászóka, nem játszóeszköz, hanem a nagybetűs Pihenőhely, melyen az állatok sok-sok órát töltenek. A tyúkok alvásminőségét, regenerálódási lehetőségeit nagyban befolyásolják az ülőrúd tulajdonságai. A nem megfelelő anyagú, méretű, profilú és elhelyezésű ülőrudak a tyúkok egészségére és közérzetére is tartósan rossz hatással vannak.

CIKK
A tyúkudvar lakói teljes mértékben az általunk biztosított táplálékra vannak utalva. A makrotápanyagok biztosítása önmagában kevés a jó egészséghez. Az alaptakarmány kiegészítéseként adott növények háztájiban tartott tyúkjaink egészségmegőrzésében fontos szerepet töltenek be. Van pár szabad négyzetmétered? Üres virágládád? Kertelj saját csirkertet!

CIKK
Kell-e tyúkra kabát? Sapka? Cikkünkből kiderül, hogy a téli időszakban tyúkjaink számára az egészséges tollazat, az energiadús takarmány, és a száraz ól a legfontosabb, valamint hogy a túlféltés könnyen bajjal jár. Vannak tyúkjaid? Kötésmintád? :) Küldj képet!