Ellenjavallt nyugtatószerek tűzijáték idejére

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2020. december 12. 16:44

Zaj (tűzijáték, petárda, mennydörgés) kiváltotta félelem, szorongás csökkentésére acepromazin hatóanyagú nyugtatók (Sedalin, Tranquigel) alkalmazása TILOS!!

Köszönjük, ha legalább idáig elolvastad ezt a cikket!

Az acepromazin egyrészt nem ilyen jellegű problémára való, másrészt pedig felerősíti és elmélyíti a zaj kiváltotta félelmet.

Részlet ezen készítmények tájékoztatójából:

„Az állatgyógyászati készítmény beadása után az állatot nyugodt környezetben kell tartani és a szenzoros ingerek lehetőség szerint kerülendők.”

Az órákig tartó tűzijátékozás, a süvítés, ropogás és petárdadurrogtatás nem tekinthető nyugodt környezetnek. Ha az lenne, szilveszter közeledtével nem gondolkodnánk azon, milyen nyugtatószert adjunk a kisállatunknak.

Diazepam hatóanyagú készítményeket (Seduxen) se használjunk. A diazepam kutyák esetében csak rövid ideig hat, sokra nem megyünk vele, a cicák máját pedig károsítja.

Vényköteles humán szorongásoldót önhatalmúlag állatnak beadni tilos! Ezeket a gyógyszereket elzárva kell tartani, mert egyetlen elöl hagyott tabletta végzetes hatású lehet.

Humán felhasználásra szánt, vény nélkül kapható nyugtató, stresszoldó, alvásjavító, stb. készítményeket, csodabogyókat, cseppeket se adjunk be az állatnak! Illóolajat se párologtassunk az állat „megnyugtatására”! Attól, hogy valami nekünk „természetes”, egy más fajba tartozó állat számára még lehet mérgező.

Charlie és a tűzijáték. Nem gyógytea szintű zajfóbia.


De akkor mit adhatunk?


Fent felsorolt készítmények helyett, indokolt esetben, ÁLLATORVOSI JÓVÁHAGYÁSSAL és az állatorvos által meghatározott adagolási utasítást követve, valamint az állat folyamatos felügyelete mellett használható, vényköteles szerek:

dexmedetomidin (Sileo gél)

Ezt az új, gyors hatású készítményt csak olyan gazdák kezébe ajánljuk, akik képesek fegyelmezetten és precízen követni a készítmény és az adagolóeszköz alkalmazási utasítását. Azaz tényleg fel fogják venni a védőkesztyűt (mivel ez egy nyálkahártyán át FELSZÍVÓDÓ szer), majd tényleg ki is dobják a kesztyűt használat után, be tudják állítani az adagot, RÖGZÍTIK az adagolót és képesek a kutya ZÁRT szájába, a kutya ínyére juttatni a szert. Tehát nem a nyelvére, nem a pofájára, vagy a szemébe. Az alábbi videón megtekinthető, hogyan kell ezt a készítményt használni. Kérjük, mindenki gyakoroljon önkritikát, menni fog-e ez neki és megül-e nyugton a kutyája a gél beadása közben.


imepitoin (Pexion tabletta)

A hatóanyagot epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentésére alkalmazzák elsősorban. 2018. decemberében az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) engedélyezte a kutyákra törzskönyvezett imepitoin hatóanyagú Pexion felhasználását a zaj kiváltotta szorongás enyhítését célzó terápiában is.

alprazolam (Xanax tabletta)

Zajfóbia kezelésére régóta használt hatóanyagról van szó, melyről viszonylag sok tapasztalat gyűlt már fel az évek során. Nagy eséllyel ezt a készítményt fogja felírni az állatorvosunk. Néhány apró, de fontos megjegyzés a készítménnyel kapcsolatban:

  • Gyógyszertárban figyeljünk oda, hogy ne a lassú felszívódású „Xanax SR”-t adják a kezünkbe.
  • Adagolását időben kezdjük el, tehát amíg még nyugodt az állat, ne akkor, amikor már elkezdődött a tűzijáték!
  • Alprazolammal kezelt macskát ne engedjünk asztalra, szekrényre, ablakpárkányra, mivel a szer hatása alatt az állat mélységérzékelése és ügyessége is romlik. Megütheti, vagy összetörheti magát. Erre a sajátos mellékhatásra még a szer beadását követő napokban is számítsunk.
mélységérzékelés

Nyugtatóval kezelt állatainkat soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! | Fotó: The Vet Health Centre Ltd


A zaj kiváltotta szorongás oldására ajánlott, nem vényköteles állatgyógyászati készítményekről, vagy táplálékkiegészítőkről érdeklődjünk az állatorvosunknál, vagy az állatpatikákban. Komolyabb problémák esetén azonban inkább az imént felsorolt három hatóanyag valamelyikét vegyünk fontolóra.

Ha a kezelt állat nem várt módon reagál bármelyik felsorolt készítményre, pl. felpörög, ahelyett, hogy megnyugodna, vagy elveszti az étvágyát, a további teendőkről Jó szándék, rossz gyógyszer - I. rész c. cikkünk d) pontjában olvashatsz.

Ha véletlenül túladagoltad bármelyik szert, vagy a kutyád, macskád láthatóan nagyon rosszul van, akkor viszont ne olvasgass, hanem irány a legközelebbi ügyelet. Ügyeleti infók heti frissítéssel   ITT  

Ajánló:

Jó szándék, rossz gyógyszer - I. rész


Irodalomjegyzék
Magyarországon engedélyezett állatgyógyászati készítmények adatbázisa (Hozzáférés: 2020.12.11.)
d'Autremont, Rochele L. and Baldwin, Claudia J. (1997). A Review of Pharmacologic Agents Used to Treat Feline Behavioral Disorders. Iowa State University Veterinarian: Vol. 59 : Iss. 1 , Article 12.


További kutyaságok

 CIKK   Ellenjavallt nyugtatószerek tűzijáték idejére

 FACEBOOK VIDEÓ   Köhögő kutyák

 FACEBOOK POSZT   Nagytestű kutyák ivartalanítása: javasolt kivárni az 1 éves kort

 CIKK   Kutyaoltás. Cui bono?

 CIKK   10 tipp gazdiknak a hőguta megelőzésére és a kánikula hatásainak enyhítésére

 CIKK   Figyelmeztető jelek, hogy a kutyádnak szívproblémája lehet


További macskaságok

 CIKK   Gyakorold velünk a macskák fájdalomjeleinek felismerését!

 CIKK   Ellenjavallt nyugtatószerek tűzijáték idejére

 CIKK   Jó szándék, rossz gyógyszer - Macskák

 CIKK   Az ionofor mérgezés megelőzése

 CIKK   Kamu a bajuszkímélő etetőtál

 CIKK   Kutyaoltás. Cui bono?

 FACEBOOK POSZT   Új felfedezés - Hepadnavírus házimacskákban

 CIKK   Mivel etetsz te engem?

 FACEBOOK VIDEÓ   Az összecserélt bolhairtó