Építs velünk elsősegély-felszerelést!

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2020. szeptember 8. 19:12

Magyarországon egy átlagos háztartásban előbb találunk rendezett varrós-, vagy szerszámkészletet, mint elsősegélyládát. Való igaz, szerencsés esetben tényleg többször van a kezünkben csavarhúzó, vagy fehér cérna, mint steril mull lap. Ez azonban nem indokolja, hogy egyáltalán ne legyen elsősegély felszerelésünk.

Az elsősegély felszerelés nem azonos azzal a gyógyszerhalmazzal és táplálékkiegészítő kollekcióval, amelyekkel a már meglévő problémáinkat orvosoljuk. Az elsősegély felszereléssel jövőbeli, váratlan, de gyors reagálást igénylő helyzetekre készülünk fel.

Érdekes téma ez amúgy.

Ha bárkit megkérdeznénk, hogy ha otthonában egy családtag, vagy egy háziállat megsérül, vajon segítene-e rajta, aligha mondana nemet. Hát még szép, hogy szeretne segíteni! Senki nem akar tétlenül, kezét tördelve álldogálni, míg - mondjuk egy törött üvegpohár okozta vágás miatt - a szeme láttára elvérzik egy másik élőlény. Megbocsáthatatlan mulasztás lenne.

Mégis, ha feltennénk a kérdést ugyanennek a személynek, hogy mégis van-e mivel segítenie, ha baj történne, azaz van-e a segítségnyújtáshoz valamiféle felszerelése (a jó szándékán túl), a válasz sok esetben ez lenne: „Hát ööö…”.

Hát ööö.

Tudtad, hogy attól függően, hol laksz, akár több mint negyed órát kell várnod a mentő kiérkezéséig? Még egy nagyobb városban is? Az állatorvosi ügyelet helyzetéről meg már ne is beszéljünk. Nem menekülhetsz abba az illúzióba, hogy ha baj történne, mások majd azonnal megoldják helyetted. Neked is ki kell venned a részed a segítségnyújtásból! És ehhez nem kell sebésznek lenned. Viszont kell, hogy legyen legalább egy nagyon-nagyon alap felszerelésed.

Kép: BenendenHealth

Komplett készleteket viszonylag sok helyen árulnak, tehát ha van rá kereted, kezdetnek mielőbb szerezz be pl. egy autós „B” elsősegély ládát. Ismerkedj is meg a tartalmával, mi micsoda, mire való. Ne akkor nézz bután a készletre, amikor valaki már jajgat melletted. Ha egyébként kicsit tovább olvasol, e készlet néhány elemének funkciójával máris megismerkedhetsz.

De hogyan kezdj elsősegély készletet építeni, ha az anyagi lehetőségeid korlátozottak?

Nos, ha jelenleg egy filléred sincs erre a célra, akkor sem kell elkeseredned, ugyanis valójában már most van egy kezdetleges elsősegély felszerelésed. Csak éppen szanaszét!

A példa kedvéért tegyük fel, hogy megvágod az ujjad. Nem halálos, de mégsem szeretnél mindent összevérezni. Viszont nincs otthon sebtapasz. Mit teszel? Talán fogsz egy papírzsebkendőt és rászorítod a sebre. Igen ám, de így nem haladsz a dolgaiddal. Jó lenne rögzíteni a zsebkendőt, míg nem áll el a vérzés. Erre megfelel pl. a cellux. Érte mész. Ja, elfogyott. Akkor… szigetelőszalag a szerszámosból. Megvan. Most kellene egy olló. Az vajon hol van? Mert nincs a helyén. A gyerek nyirbálja vele a színes papírt a szobájában. Így hát jössz-mész, mert ami ehhez az egyszerű művelethez kell, azt is három-négy helyről kell összeszedni.

Az elsősegély felszerelés egyik legfontosabb funkciója az, hogy értékes időt takarítson meg azáltal, hogy minden szükséges dolog együtt, egy előre kijelölt helyen van. A fel-alá futkosás, keresgélés, értetlenkedés („de hát itt nincs!” - „mondom, az alsó fiókban!!”) egy komolyabb sérülés, vagy erős vérzés esetén nem csak bosszantó (és nagyon-nagyon amatőr), de feleslegesen el is nyújtja azt az időt, amíg a sérült családtag, vagy háziállat végre segítséget kap.

Természetesen Te nem kerülsz már a példában felvázolt helyzetbe, mivel itt és most összerakunk együtt egy olyan induló elsősegély csomagot, amivel már tudsz mit kezdeni - és amit később, ha a lehetőségeid engedik, lépésenként tudsz bővíteni.

No, de kezdjünk is akkor hozzá!

Először is fogj egy tiszta, szagtalan, fedeles műanyag dobozt, vagy vödröt. Ha éppen egyik sincs, keress egy műanyag szatyrot, vagy egy kisebb papírdobozt. Hosszabb távon törekedj majd arra, hogy az elsősegély felszerelésed lefedhető és vízzáró dobozban, vagy táskában legyen. De a tökéletes tárolóra ráérsz költeni később is, főleg ha már látod, hogy mekkora méretűre lesz szükséged. Egyébként egy jobb műanyag doboz árából már össze tudsz állítani egy elég komoly elsősegély készletet, szóval tényleg NE ezzel kezdj!

„Sajnálom, ez a doboz már foglalt.”

Bármilyen tároló alkalmatosságot is választottál, írd rá jól láthatóan: elsősegély felszerelés. Vagy legalább rajzolj rá egy jó nagy plusz jelet. Miért? Előfordulhat, hogy segítséget kell kérned (mert téged ért baleset, vagy a sérültet nem hagyhatod magára) és valaki más, családtag, szomszéd kell a dobozért szaladjon. Értékes időt takarítasz meg, ha bárki számára szembeötlő, hogy baj esetén melyik dobozt kell lekapnia a polcról.

Ha ezzel megvagy, a következőket próbáld összegyűjteni a lakásból az induló készletedbe. Legalább 5 dolgot biztosan találni fogsz!

 • Néhány papír zsebkendő, esetleg egy egész 10 darabos csomag,
 • 1-2 textil zsebkendő, vagy 1 kispárnahuzat, amit nem sajnálsz,
  Csíkra vágva beköthetsz velük egy ujjat, hajtva és feltekerve pedig nyomókötéshez használhatod őket. Azért amint lehet, szerezz be inkább steril kötszereket pár száz forintért.
 • Kicsike törölköző vizes borogatáshoz,
 • Valamilyen ragasztószalag,
  Nem baj, ha nem egész tekercs, csak ezután ne vegye ki senki innen más célra, amíg nincs ragtapaszod.
 • Néhány biztosítótű,
  Ha állat sebét kötözöd, használj inkább ragasztószalagot.
 • min. fél méter hosszú spárgadarab, zsineg, cipőfűző, vagy textilszalag,
  Ezekkel is tudsz átmenetileg kötést, borogatást rögzíteni.
 • 1-2 fóliakesztyű, vagy gumikesztyű,
 • Néhány fülpiszkáló,
 • Egy kis vatta, picike zacskóba helyezve, vagy néhány sminkeltávolító korong,
 • Néhány filter erős fekete tea (tannintartalma segíthet egy kezdődő hasmenésen).
 • Kis papírcetli, melyre felírod: „mentők – 104, általános segélyhívó -112”.
  Ezen számok elé semmit nem kell tárcsáznod, tényleg csak ezt kell beírnod a telefonba: 104

Ha eddig kész, akkor az első fontos lépéseket már meg is tetted. Ez a felszerelés még kezdetleges ugyan, de máris tudja a következőket:

 • Nem kell semmit keresgélni, a rendelkezésre álló eszközök egy helyre vannak összekészítve, így komolyabb sérülés esetén a vérveszteség jelentősen csökkenthető az elsősegélynyújtó gyorsabb reagálása miatt. Ez életmentő lehet.
 • Az elsősegélynyújtó a kesztyűhasználat miatt védettebb az esetleges fertőzésekkel, vagy pl. a balesetet okozó maró hatású anyagokkal szemben.
 • A legnagyobb ijedtségben is világos, milyen számon hívható segítség.

Szerény induló készlet. De ami van, az már egy helyen van! Ollóért még szaladni kell.

Jöhet a bővítés!

Apránként, anyagi lehetőségeidtől függő tempóban a következőket érdemes beszerezned a készletedbe az elkövetkezendő időszakban. Ezek mind 1000 Ft alatti tételek. Elöl szerepelnek a legfontosabbak.

 • 1 doboz sebtapasz,
 • 2 csomag steril, hajtogatott mull lap (10x10 cm),
  Ezzel nagyobb méretű, erősen vérző, vagy váladékozó sebet tudsz majd befedni. Olcsó, felettébb hasznos és hosszú évekig eláll.
 • 2 csomag steril vágott mullpólya (10 cm x 5 m),
  Közvetlenül is kötözhetsz vele, de alátehetsz egy négyszögletes mull lapot is nedvszívónak, ha erősen vérzik a seb. Ha végtagot kötözöl (pl. egy hosszú horzsolás miatt), a végtag vékonyabb része felől haladj a vastagabb rész felé a tekercseléssel, így nem csúszik le a kötés! A gézhengert (kitekerés nélkül) nyomókötéshez is alkalmazhatod erős vérzés esetén. Ilyenkor egy másik pólyára is szükséged lesz, hogy rögzítsd az egészet. Ha kész a kötés, a pólyát biztosítótűvel, vagy erős ragasztószalaggal is rögzítheted. Állatok ellátásakor mellőzd inkább a biztosítótűt.
 • Kötésrögzítő ragtapasz (pl. Leucoplast),
  Kb. egyszer kell megvenni az életben. Felváltja a dobozban a korábban bekészített ragasztó-, vagy szigetelőszalagot.
 • Olló,
  Nem kell, hogy méregdrága legyen. Sokkal fontosabb, hogy mindig a dobozban legyen, mint hogy mennyire szépen lehet vele vágni! Praktikus, ha a vége lekerekített, úgy véletlenül sem szúrod meg vele magad, vagy azt, akit éppen kötözöl.
 • Picike zseblámpa,
  Ezzel jobban szemügyre veheted a sérülést, akkor is, ha a sérültet nem tudod, vagy nem lehet mozgatni. Pupillareflexet is nézhetsz vele, de ne világíts hosszan a sérült szemébe!
 • Kullancs kiszedő kanál, vagy kullancscsipesz,
  A kullancsot szorosan a bőrnél, a kullancs potroha alá nyúlva kell megfogni, és lassú mozdulattal, csavargatás nélkül kihúzni. Ha a fej beszakad, nem kell megijedni, ki fog lökődni. Fertőtlenítsd le a csípés helyét, majd írd fel a kullancs eltávolításának időpontját és a csípés helyét. A feljegyzést 1 hónapig őrizd meg.
  Kullancskiszedésre a szemöldökcsipesz nem alkalmas, mivel összenyomja a rovar testét.
 • Rugalmas pólya (fásli) (8cm x 5 m),
  Rögzítő, tehermentesítő kötés készítésére alkalmas.
 • Izoterm takaró (termoizolációs takaró)
  Megakadályozza a hővesztést és kihűlést, főként baleseteknél, égési sérüléseknél és sokkos állapotnál.
 • Néhány filter kamillatea borogatás készítéséhez.

Ha idáig eljutottál, már egész komoly felszerelésed van, mellyel sokkal könnyebben, profibban és sterilebben dolgozhatsz, mint az induló készleteddel. Ezen a ponton kicsit állj is meg a vásárlással és szánj néhány percet ismereteid bővítésére. Ehhez most kapsz 3+1 házi feladatot.

1. feladat

Nézd végig ezt az egy perces videót, amely bemutatja, hogyan tudsz az immár rendelkezésedre álló steril mull lap és 2 mullpólya segítségével profi nyomókötést készíteni erősen vérző seb esetén. Ezzel a tudással lehet, hogy megmented egyszer valaki életét.


2. feladat

Ez a feladat több időt igényel, de az eredményének jó hasznát fogod venni. Járj utána, hogyan működik lakóhelyeden az orvosi / gyermekorvosi ügyelet. Honnan lehet megtudni, hogy milyen számot kell hívni. Hova kell bemenni, ha úgy adódik. Légy képben.

TIPP: Amit megtudtál, írd fel egy papírra és tedd be az elsősegély ládádba, mert lehet, hogy fél év múlva már nem fogsz rá emlékezni.

3. feladat

Nyomozd ki, hol van a legközelebbi, hétvégén, vagy éjszaka is nyitva tartó gyógyszertár, illetve hogy honnan lehet megtudni, éppen melyik gyógyszertár ügyeletes. Ezt is jegyezd fel.

+1 feladat

Ha állattartó vagy, kattints Brekire és a megjelenő albumban lapozva keresd ki a megyét, ahol élsz. Ha ma, amikor e cikket olvasod, valamikor késő éjszaka válságosra fordulna az állatod állapota, hova kellene vinned az aktuális ügyeletinfó szerint? (És van amúgy erre félretéve több tízezer forintod?) Vond le a tanulságot - és a jövőben vidd el még a kezdeti tüneteknél, rendelési időben állatorvoshoz a kedvencedet.

Nature

Állatorvosi ügyeletek
19 megyében
és a fővárosban

Facebook album megnyitása


De térjünk vissza az elsősegély készletedhez. Természetesen a végtelenségig fejleszthető, de ez általában nem cél. Mielőtt elvesznél a termékkínálatban, elsősorban a következő tételek beszerzését fontold meg (egyenként 1000-3000Ft közötti termékek):

 • Betadine / Octenisept fertőtlenítő szer
 • Panthenol spray.
  Egy áldás. Horzsolásra, égésre, forrázásra, mindenféle hámsérülésre jó.
 • Aktív szén
  Hasmenés és bizonyos típusú mérgezések esetére. Alkalmazása előtt mindenképpen beszélj orvossal / állatorvossal, mert nem minden típusú mérgezés esetén adható!
 • Higanymentes lázmérő.
  Ha digitális, ne felejts elemet venni hozzá! Állataidnak legyen külön lázmérője

Apránként, de szépen gazdagodik a készlet. A párnavagdosás már a múlté. A telefonszámokra szerencsére még nem volt szükség, a sebtapaszra és a spray-re igen. A kis műanyag fecskendő egy nyúlé.

A bővítést a továbbiakban a belátásodra bízzuk. Az eddig felsorolt tételek mind alkalmasak állatok kezelésére is. A fertőzésveszély csökkentése, a gyógyszermérgezések megelőzése, illetve egyszerűen a mindennapi praktikum miatt azonban azt javasoljuk, törekedj arra, hogy állataidnak önálló elsősegély készlete legyen.

Zárásként következzen még néhány tipp:

 • Az új cipődhöz, táskádhoz stb. adott páramentesítő kis tasakot ne dobd ki. Tegyél belőle egy-kettőt az elsősegély csomagodba!
 • Kiürült egy kisebb tégely, vagy üvegcse a háztartásodban? Mosd ki jó alaposan és tedd az elsősegély készletbe. Szükség esetén tehetsz bele majd székletmintát, visszahányt gyógyszer mintát, kiszedett kullancsot stb. későbbi laborvizsgálatok céljából. Az elviteles műanyag villát és kést se dobd el, pont jó lesz khm… lapátolni.
 • Kisállattartóknak érdemes készenlétben tartania az elsősegély felszerelés közelében egy másra nem használt és nem sajnált tiszta plédet, melynek segítségével a sérült állat kíméletesen autóba emelhető és/vagy betakarható.
 • Évente egyszer, mondjuk az elsősegélynyújtás világnapján (szeptember második szombatján) vedd elő az elsősegély felszerelésedet, pakolj ki belőle mindent és tételenként vizsgáld át a termékek állapotát. Frissítsd a készletedet. A lejárt gyógyszereket add le a gyógyszertárban.
 • Innen nagyon-nagyon sok hasznos dolgot tanulhatsz: Elsosegely.hu

Apropó.

Ha állattartó vagy, 2021. szeptember 11-én keresd fel Facebook oldalunkat, aznapi nyereményjátékunkban ugyanis elsősegély csomagod bővítésére alkalmas terméket, vagy eszközöket nyerhetsz. Ott találkozunk!

Jó egészséget kívánunk!

Penny, a tyúk éppen talpfekély kezelésen esett át. A gazda még törölközőt is terített az állat alá, hogy az kényelmesebben feküdjön a kötözés ideje alatt. (Figyeld meg a képen a praktikus, vállon hordozható elsősegélyes táskát!) | Fotó: Traci DeLore (Community Chickens)


További tartalmak elsősegély témában

 CIKK   Építs velünk elsősegély-felszerelést!

 CIKK   Kiskérődzők vemhességi toxémiája

 CIKK   Kiskérődzők hipotermiája

 FACEBOOK VIDEÓ   E. cuniculi tünetei

 FACEBOOK VIDEÓ   Ellési hipokalcémia

 FACEBOOK VIDEÓ   Az összecserélt bolhairtó