Ünnepi zárva tartások. Felkészültél?

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2019. december 18. 01:58

A decemberi ünnepek környékén - mint a szolgáltató szektorban általában - az állatorvosi rendelők is ünnepi nyitva tartás szerint üzemelnek. Általában ezen a néven is kerül közzétételre a rendkívüli munkarend, de ne legyenek illúzióink: a legtöbb esetben ünnepi zárva tartásról van szó. Hol rövidebb (12.24-26. 12.31.-01.01. + hétvégék), hol hosszabb időszakokra (12.21-01.05. - ez 16 nap!) tartanak zárva a rendelők. Kivételesen szerencsések vagyunk, ha olyan rendelőt találunk, mely legalább rövidített nyitva tartással üzemel és/vagy ügyeletet tart fenn.

Fontos teendőink ezért az ünnepi időszak előtt:

 1. Tájékozódjunk! Az év végén hogyan rendel az állatorvosunk? Hogyan tart nyitva az állatpatika? Baj esetén hova fordulhatunk, ha nem elérhető az állatorvosunk? Nincs minden sarkon és nincs minden megyében ügyelet! Bővebben: Az ügyeletes nem varázsló
   
 2. Amennyiben szükséges (gyógyszerfelírás, esedékes oltás, 3 napja hányogató állat stb.), MÉG EZEN A HÉTEN látogassuk meg az állatorvost. Mi történhet, ha ezt elhalogatjuk és végül ügyeletre megyünk nem ügyeletre tartozó problémával? 1. Nem fogadnak. 2. Megkapja az állatunk a kezelést, csak ne csodálkozzunk, mennyiért. 3. Miközben feltartjuk az ügyeletes orvost egy olyan problémával, amit hetekkel korábban már kezeltetni lehetett és kellett volna, egy sürgősségi ellátást igénylő állat ellátatlanul marad és meghal. Az ügyeletes állatorvos nem lehet egyszerre hetvenhárom helyen.
  Figyelem!! A szilveszteri teendőket (chipregisztráció ellenőrzése, szükség esetén nyugtató felírása) is még ezen a héten intézzük el!
   
 3. Az állat(ok) elsősegélycsomagjának ellenőrzése. Ennek tartalma természetesen állatfajtól függ. Az, hogy egy vérző sebet szükség esetén be tudjunk kötözni és hogy a kötszereken kívül legyen otthon sebfertőtlenítő, széntabletta és lázmérő: alap. Rendszeresen szedett, vagy vészhelyzeti gyógyszerek rendelkezésre álló mennyiségét és lejárati idejét feltétlenül ellenőrizzük!
   
 4. SOS persely ellenőrzése. Ha a baj beüt és ügyeletre kell menni, az pénzbe kerül - az odajutás költsége, az ügyeleti felár, a kezelés díja, a gyógyszerek ára. Lehetőleg ne az SOS perselyből kerüljön a fa alá a harmincezer forintos kutyaágy, macskamászóka vagy nyúlketrec. Morzsa sokkal boldogabb lesz, ha ellátják a gyomorcsavarodását, mintha kínok közt hal meg a vadiúj vackán.

Segítségünk az ünnepi zárva tartások átvészeléséhez:


*Ha a Vészhelyzeti Gyakorlat nyomtatható verziójára lenne szükséged (A3 / A4 méret), küldj üzenetet Facebook oldalunkon, vagy írj nekünk erre az e-mail címre: ugyelet[kukac]debra24[pont]hu

KOMMENTELJ A FACEBOOK-POSZT ALATT!


További írásaink a témában

 CIKK   Ez most akkor vészhelyzet?

 CIKK   VETikett - Hogyan vigyázz az állatorvosodra járvány idején?

 FACEBOOK POSZT   2020.01.02. Újabb éjszakai állatorvosi ügyelet szűnt meg

 CIKK   Ünnepi zárva tartások. Felkészültél?

 CIKK   Ügyeleti zombinfók

 CIKK   Fene esne ezekbe a kijelölhetetlen szövegű képekbe!

 CIKK   Az ügyeletes nem varázsló