EREDMÉNYEK - Állatorvosi ügyelet iránti igények felmérése - Baranya megye

2015 nyarán kezdeményeztük baranyai állattartók állatorvosi ügyelet iránti igényeinek felmérését. 2015. november 1-ig – 4 hónap alatt – 1238 darab, hiánytalanul kitöltött, feltételeknek megfelelő kérdőív érkezett be interneten keresztül.

Mint ismeretes jelenleg a megyében a mohácsi* körzeten kívül hétköznap 18.00-tól 23.00-ig, hétvégenként 07.00-tól 21.00-ig tartanak önkéntes állatorvosi ügyeletet.
* A Mohácsi Állatkórház általában 0-24 óráig tartó állandó ügyeleti szolgálatot biztosít. A MÁOK adott heti ügyeleti rendről tájékoztató oldala alapján azonban az ügyeleti szolgálat a felmérés kezdete óta, tehát több mint 1 éve "átmenetileg" szünetel.

Kíváncsiak voltunk, hogy az állattartók számára mennyire fontos, hogy a nap 24 órájában biztonságban tudhassák kedvencüket, és hogy sürgős esetben igénybe vennék-e a feláras ügyeleti szolgáltatást, jelezve, hogy az ügyeleti szolgálatot sürgős, életveszélyes esetek ellátására tartják fent és hogy az ügyeleti ellátás általában felárral történik.

Szintén rákérdeztünk, hogy a válaszadónak volt-e már szüksége állatorvosi ellátásra rendelési időn kívül és ha igen, hány alkalommal ügyeleti időben (hétköznap 23 óra előtt / hétvégén 21 óra előtt) és azon kívül (hétköznap 23 óra után / hétvégén 21 óra után), hogy ezekkel a számokkal fényt derítsünk rá, hogy valós igényekkel állunk-e szemben, valóban szükség van-e kiterjesztett állatorvosi ügyeletre.

Válaszadók

A felmérést a felnőtt lakosság körében, interneten terjesztettük, a 18 év alatti személyek kérdőíveit a kiértékelésből kizártuk. A válaszadókat lakhelyük alapján a jelenleg érvényes állatorvosi körzeteknek megfelelően is besoroltuk. Ez alapján az alábbi diagram szerint alakult a megoszlásuk.

Érintett állatok

A kérdőívben bekértük az állattartók kedvenceinek faját és számát is. 777 főnek van egy vagy több kutyája, 127 főnek egy vagy több macskája és 313 főnek egy vagy több kutyája és mellette egy vagy több macskája, illetve 21 válaszadó nem rendelkezik sem kutyával, sem macskával, de van egyéb kisállata. Az 1238 fő válaszadónak összesen 1777 kutyája, illetve 899 macskája van – az állatorvosi rendelőkben leggyakrabban megforduló állatfajok közül tehát ennyi érintett a felmérésben.

Ügyelet iránti igények

A válaszokból pedig kiderül, hogy a kérdőívet kitöltők 78%-a, azaz 971 fő sürgős esetben „mindenképp” igénybe venné a feláras ügyeleti szolgáltatást, 21%, azaz 255 fő „valószínűleg igen”. Mindössze 1%, 12 fő válaszolt a feltett kérdésre nemmel – 8 fő „valószínűleg nem”, 4 fő „biztosan nem” venné igénybe a feláras ügyeleti szolgáltatást.

Fentieken túl fontosnak tartottuk vizsgálni, hogy a feláras ügyeleti szolgáltatás igénybevételének hajlandósága mögött valós igény is mutatkozik-e. Ennek kiderítése érdekében kérdeztünk rá, hogy a kérdőívet kitöltőknek volt-e már szükségük állatorvosi ellátásra rendelési időn kívül és ha igen, hány alkalommal.

A válaszokból kiderül, hogy a válaszadók közül közel annyi személynek, közel annyi alkalommal volt szüksége állatorvosi ellátásra ügyeleti időben (hétköznap 23 óra előtt / hétvégén 21 óra előtt), mint ahány személynek, ahány alkalommal lett volna szüksége ellátásra ügyeleti időn kívül (hétköznap 23 óra után / hétvégén 21 óra után). Az 1238 válaszadó közül mindössze 220 fő válaszolta azt, hogy soha nem volt szüksége állatorvosi ellátásra rendelési időn kívül.

Utóbbiakból levonható a következtetés, hogy a jelenleg fenntartott ügyeleti időben jelentkező esetszámmal közel azonos esetszámra lehetne számítani a jelenleg le nem fedett időben, amikor nincs a megyében elérhető állatorvosi ellátás.


A felmérés eredményeit eljuttattuk az Állatorvosi Kamara Baranya megyei elnökének illetve a MÁOK honlapján közzétett Baranya megyei praxisok adatait tartalmazó táblázatban szereplő e-mail címekre. Visszajelzést kértünk az állatorvosoktól, hogy látnak-e módot a jelenlegi ügyeleti rendszer időben való kiterjesztésére akár kijáró állatorvossal, aki a gazdák otthonában tud sürgősségi ellátást nyújtani, akár rendelői ügyeleti szolgáltatással. A beérkezett véleményeket – hozzájárulás esetén névvel is – közzé fogjuk tenni.További írásaink a témában

 CIKK   Ez most akkor vészhelyzet?

 CIKK   VETikett - Hogyan vigyázz az állatorvosodra járvány idején?

 FACEBOOK POSZT   2020.01.02. Újabb éjszakai állatorvosi ügyelet szűnt meg

 CIKK   Ünnepi zárva tartások. Felkészültél?

 CIKK   Ügyeleti zombinfók

 CIKK   Fene esne ezekbe a kijelölhetetlen szövegű képekbe!

 CIKK   Az ügyeletes nem varázsló