Miért hoztunk létre gyászcsoportot?

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2020. február 15. 21:09

2020. február 8-án, látható előzmények nélkül hoztunk létre egy új Facebook csoportot, melynek a "Szívemben őrizlek – Segítő csoport állatuk elvesztését gyászolóknak" nevet adtuk. Mivel ez a téma első pillantásra nehezen illeszthető be a Debra 24-en megszokott tartalmak (ügyeletinfók, elsősegély, helyes tartásmód, állatjóllét) sorába, talán nem haszontalan, ha e csoport létrehozásának hátterét és miértjét bővebben is kifejtjük.

A címben feltett kérdéshez tartozó válasz a Debra 24 múltjában rejlik. Jelenleg már több ezer oldalkövetőnk, olvasónk van, közülük viszont talán maximum pár tucatnyian tudják, honnan indultunk.
A Debra 24 története egy kutya elvesztésével és egy gyászoló gazdával kezdődött.

2015-ben, idejekorán, 3,5 évesen távozott Debra, ez az elragadó és csupaszív német juhászkutya. Azóta sem szűnt meg, csak tompult az elvesztéséből fakadó fájdalom és az önmarcangolás - és a képen látható pécsi udvaron azóta sem labdázik másik németjuhász.


Debra 2012-ben.

Mi lett volna, ha... Ha akkor... Ha tudom, hogy... (ismerősek ezek a kérdések?)

Debra elvesztését követően, azzal a (mint utóbb kiderült naiv) szándékkal, hogy előmozdítható egy non-stop állatorvosi ügyelet felállítása Baranya megyében, útjára indult egy kezdeményezés (Állatorvosi ügyelet iránti igények felmérese Baranya megyében), melyhez szükség volt egy honlapra (www.debra24.hu) és egy kapcsolódó Facebook oldalra. A Debra kutya nevét őrző "Debra 24" elnevezésben a "24" erre a non-stop, azaz 0-24 órás állatorvosi ellátás iránti óhajra utalt.

Sok tölgyfamakk lehullott és kicsírázott 2015 óta a Mecsekben.
A Debra 24 is kinőtte azóta Baranyát. 2017. karácsonyától kezdődően már hetente frissülő, ellenőrzött, országos állatorvosi ügyeletinfókat (https://goo.gl/tCVcVN) szolgáltatunk az állattartók számára. A csapat is bővült, az ügyelet-készenlét problémája mellett pedig új témák kerültek-kerülnek elő. Ezek jellemzően a következő 3 típus valamelyikébe sorolhatók:

  1. "lehetőleg előzd meg a bajt" (helyes tartásmód, állatjóllét),
  2. "ha bajt észlelsz, cselekedj" (elsősegély, felkészülés vészhelyzetekre),
  3. "kérj segítséget" (életveszélyt jelző tünetek felismerése, ügyelet működése, állattartó és állatorvos kapcsolata);

azaz posztjaink, cikkeink túlnyomórészt a megelőzéstől az állatorvoshoz rohanásig terjedő skála valamely pontjához köthetőek.

De mi történik, ha mégis bekövetkezik a legnagyobb baj és a gazda elveszíti az állatot? Mi lesz Azután?
Hogyan lehet megbirkózni egy ilyen szituációval? Mihez van joga annak, aki gyászol és kívülállóként mit szabad mondani (és mit nem) annak, aki nemrég veszített el egy szeretett állatot?

Elsősorban egyes Facebookon keringő posztok és az alattuk megjelenő kommentek, azok tartalma és stílusa irányították rá a figyelmünket, hogy az Azutánnal is foglalkozni szükséges. Ezért hoztuk létre az első bekezdésben már említett csoportot, mellyel az a szándékunk, hogy egy olyan VÉDETT és moderált közeget biztosítsunk, ahol kulturáltan beszélgetni tudunk és tudtok egymással erről a nehéz témáról. Reméljük, hogy a fokozottabb egymásra figyelésből eredően kicsit mindannyian fejlődünk, érzékenyedünk és a témához kapcsolódóan képessé válunk az árnyaltabb gondolkodásra.

FIGYELEM!

A gyászcsoportot létrehívó Debra 24 elérhető e-mail útján, megszólítható posztban, kommentben és a Facebook oldalra küldött közvetlen üzenettel. A felmerülő kérdésekre, kérésekre azonban gyakran csak jelentős késéssel tudunk reagálni. A Debra 24-nél továbbá egyikünk sem gyászfeldolgozási szakember. Emiatt minden leendő csoporttagot arra kérünk, ha a felsoroltak bármelyikét érzi:

  • egy csoportban nem tud megnyílni, de privátban, bizalmasan beszélne valakivel a veszteségéről,
  • nem tud megbirkózni a gyásszal, az érzelmeivel,
  • elakadt, a mindennapokkal sem bír el,
  • elviselhetetlennek tűnik a fájdalma,

akkor késlekedés és félelmek nélkül hívja fel az alábbi telefonszámot: 116123.

Jelzett szám a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének éjjel-nappal elérhető, ingyenesen és ANONIM módon hívható, központi segélyvonala. Előhívó nélküli szám, azaz közvetlenül így kell beírni a tárcsázásba, nem kell elé se 06, se más!

És végezetül, mintegy mottóként:
Mindenkinek joga van az állata elvesztését megsiratni, akkor is, ha az "csak egy haszonállat" volt, mert csak ő tudhatja, az az állat mit jelentett számára, mire tanította, és hogy milyen szerepet töltött be az életében.

Érdeklődők itt csatlakozhatnak a csoporthoz: Szívemben őrizlek – Segítő csoport állatuk elvesztését gyászolóknak