Hétpróba - Kiskérődzők (KK001)

1. feladat

Július van. Jelentősebb előzmények nélkül a legelőn váratlanul elhull egy átlagos kondíciójú toklyónk. Az elpusztult állat álla alatt ödémát fedezünk fel. A nyájban étvágytalan, hasmenéses állatok nincsenek, némelyik juh szeme alja és ínye viszont elég halvány. Az állatok vizelete normális. Az egyik anyajuh kedvetlennek tűnik, sokat pihen.
Külső élősködőket nem látunk az állatokon.
A korábbi hetekben gyakran esett, de a legelőn nincsenek pangó vizes foltok. Csigák sem gyakoriak, leszámítva néhány pannon csigát.
A gazdaságban más kérődzőt nem tartunk. Őzek azonban előfordulhatnak a legelőn.
Utoljára kora tavasszal volt az állomány féreghajtva (albendazol hatóanyaggal).
Egy ismerős sertéstartó gazda a tüneteket hallgatva vaspótlást javasol, tud is hozni nekünk takarmányba keverhető vaspótlót.

Elfogadjuk-e az ajánlatát? Miért?
2. feladat
Az alábbi egyedek közül kiknél fordulhat elő hipokalcémia, azaz a vér ionos kálcium-szintjének kóros csökkenése, más néven tejláz?
3. feladat

Questions Ártalmatlan Mérgező
4. feladat

A fenti képeken látható állatok egyidősek. Fogazatuk alapján...
5. feladat
Segítség juhtartóknak: a megadott érték 1 órás kecskegidánál ugyanazt jelzi, mint 1 órája született bárány esetében.
6. feladat

Szikra, a kb. 1 hónapos búr (boer) kecskegida torkán duzzanatot fedezünk fel. Az állat élénk, jó étvágyú, játékos, szőrzete egészséges és fényes. Testtömeggyarapodása átlag feletti. Egyéb testtájakon nem találunk duzzanatot. A vérvizsgálat eredménye szerint a vér trijód-tironin (T3) és tiroxin (T4) szintje a normális tartományban van.
Az állatorvos szerint jódpótlásra nincs szükség.

A tünetet nagy valószínűséggel...
7. feladat
Bármely, szarvasmarhára vagy juhra törzskönyvezett antibiotikum adható-e kecskének?
Segítesz?

Az alábbi kérdésekre nem kötelező válaszolni, de köszönjük, ha megteszed, mert visszajelzésed segít abban, hogy a következő Hétpróbáinkon milyen témákat szerepeltessünk.

A feladatlap kitöltése önkéntes és anonim módon zajlik, személyes adatokat nem gyűjtünk. Ennek értelmében személyes adatok kezelése NEM TÖRTÉNIK. Adatkezelésünkről bővebben Adatkezelési Tájékoztatónkban olvashatsz.

8 + 5 =
Ezzel a kérdéssel ellenőrizzük, hogy a kitöltő ember-e. Esetleg robot. Vagy a család kutyája.