Kerti patika tyúkoknak, avagy a csirkert

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2017. április 2. 13:51

Szabadtartás, terített asztal.
Kép: Pets4Homes

Más madarakhoz hasonlóan a szabadtartású tyúkok meglehetősen sokféle táplálék közül választhatják ki azokat, melyek aktuális szükségleteiknek (makro-, mikrotápanyagok) leginkább megfelelnek. Az elkerített, kisebb alapterületű tyúkudvar lakói ezzel ellentétben teljes mértékben az általunk biztosított táplálékra vannak utalva.
A szokásos takarmány mellé adott kerti zöld és a konyhamaradék – bár általában pozitív hatású – elsősorban a mi tevékenységeinkhez (kertészkedés) és szükségleteinkhez (ételkészítés hulladéka) kapcsolódik, nem pedig a tyúkok igényeihez. Gyakorta nem is a takarmányozás kiegészítését szolgálják, hanem azt helyettesítik. Kérdés persze, mi a célunk ezzel, illetve általában véve a tyúktartással. Pusztán életben szeretnénk tartani a jószágot, vagy teljesítményt (hús, tojás, szaporulat) várunk el tőle.
Az alaptakarmány kiegészítéseként adott növények háztájiban tartott tyúkjaink egészségmegőrzésében fontosabb szerepet töltenek be, mint azt általában gondolnánk. Ne kegyként, szezonális ajándékként tekintsünk hát erre a lehetőségre.

A tudatos táplálékkiegészítésre jó példa a – hazánkban még viszonylag ismeretlen – csirkert. Ez voltaképpen olyan étrendkiegészítő és egészségvédő növények együttese, melyeket kifejezetten tyúkjaink számára nevelgetünk. A csirkert helyet kaphat a baromfiudvar elkerített részén, virágládákban, vagy a konyhakertünkben a többi termesztett növény között.

A továbbiakban tekintsük át a potenciális csirkerti növényeket praktikusan, szerepkörük szerint! Az egyes témáknál olyan növényeket is felsorolunk, melyek esetenként szabadon nőnek a kertben. Látni fogjuk, hogy nem feltétlenül irtandó gyom az, amire nekünk, embereknek nincs szükségünk.

Betegségmegelőzés

Természetes immunerősítők: borágó, koriander, pitypang, csalán, lucerna, zsálya, borsmenta, tárkony. E növények levelei frissen a leghatásosabbak.
A természetes antibiotikumok közül jelentősége miatt az első helyen kell említenünk az oregánót.
A zsálya, a kakukkfű, a cickafark és a bazsalikom levele, a sarkantyúka virága és az aprított fokhagyma szintúgy pozitív hatású.
A légutak védelmére ajánlott a kakukkfű, az oregánó, a rozmaring és a kapor.
Vitalizál és jó hatással van a keringési rendszerre a petrezselyem zöldje, a levendula és a majoránna.

Egy marék egészség.
Egy marék egészség.
Kép: Bonnie Plants

Élősködők

Külső paraziták ellen szórjunk a tojóládába szárított levendulát, mentát, kakukkfüvet. Hatásos még a citromfű, a körömvirág, a rozmaring és a cickafark. Természetesen egyik növény sem helyettesítheti a rendszeres takarítást, fertőtlenítést és a porfürdő biztosítását.
Bélférgek ellen hatásos a zúzott fokhagyma, a tök- és az uborkamag, a kakukkfű, a reszelt répa, az aprított hagyma, a bodzalevél, a fehér üröm, a kerti ruta és a kerti izsóp.

Tojástámogatás

A tojásrakási kedvet növeli az édeskömény magja, a majoránna, a petrezselyem, a körömvirág, sarkantyúka virága és a fokhagyma.
A nyugodt kotlást segíti a tojófészekbe szórt szárított levendula, menta, rózsaszirom és kapor.
Egyes növények fogyasztása szép színt ad a tojássárgának. Ilyenek például a kukorica, a körömvirág, a lucerna, a bazsalikom, a pitypanglevél, a reszelt répa és a borágó.

Tojófészek extrákkal.
Tojófészek extrákkal.
Kép: The Chicken Chick

Tyúkjaink, egyedi ízlésük szerint elutasíthatnak egyes növényeket, míg másokért bolondulni fognak. Előbb-utóbb kitapasztaljuk, hogyan érdemes számukra a legmegfelelőbb csirkerti növényeket összeválogatnunk.

Kicsi a kerted, kevés a hely?

Íme a top 10 leghasznosabb csirkerti növény: oregánó, kakukkfű, petrezselyem, fokhagyma, menta, zsálya, levendula, borágó, körömvirág, sarkantyúka.

Jó kertészkedést!

Kukori és Kotkoda


További baromfiságok

 CIKK   Kakasudvar - őrültség vagy lehetőség?

 CIKK   Jó szándék, rossz gyógyszer - Díszmadarak, baromfi

 FACEBOOK POSZT   Pardon, aludnunk azért szabad?

 CIKK   Tojótyúkok engedélyezett antibiotikumai

 CIKK   Lyukas fejű kacsa eladó

 CIKK   Az ionofor mérgezés megelőzése

 CIKK   A tyúkok fontosabb bakteriális eredetű megbetegedései - Nagy Tyúkpara Határozó II. rész

 CIKK   A tyúkok légúti betegségei - Nagy Tyúkpara Határozó I. rész

 CIKK   Bevezetés - Nagy Tyúkpara Határozó

 CIKK   És most beszéljünk az ülőrúdról

 CIKK   Kerti patika tyúkoknak, avagy a csirkert

 CIKK   Tyúkok a zimankóban