Kettőezer22

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2018. február 21. 20:19

2022. január elsején lépnek életbe a 2012. évi CXXVII. törvény azon paragrafusai, melyek értelmében praxisengedélyt csak az kaphat, aki (az 5 éves szakmai gyakorlaton túlmenően) rendelkezik szakállatorvosi, vagy Kamara specialistája végzettséggel, vagy PhD fokozattal, vagy európai állatorvosi szakkollégiumi tagsággal. A szigorítás nem felmenő rendszerben lesz bevezetve, hanem a meglévő, akár már 20-30 éve működő praxisokra is vonatkozni fog(!).

Mivel számos vidéki településen jelenleg egyetlen állatorvos praktizál (többségük nem szakállatorvos és nem is értjük, miért szükséges, hogy az legyen), ha nem is apokaliptikus hangulatban, de meglehetős aggodalommal várjuk 2022-t.

Adatok, előzetes, átfogó és nyilvános felmérések, becslések, hatásvizsgálatok, érdemi tájékoztatás és társadalmi vita hiányában ugyanis nem tudjuk, mire számítsunk.

Lelkesen levizsgázik majd mindenki? Vagy nem?

Indul elég képzés? Megfizethető? Megtérül? (Értelmes?)

Hogyan és milyen mértékben változik meg a települések, körzetek lefedettsége az egyes megyékben, gyakorlatilag mennyire lesz elérhető az állatorvosi ellátás, ha 2022-től csökken a praxisok száma?

Lesznek-e fúziók, központosítás, zárnak-e be rendelők?

Milyen mértékben és milyen időtávra konzerválódnak a jelenlegi erőviszonyok?

Hogyan befolyásolja majd a szigorítás a sok helyütt már sürgetővé vált praxisátadást, ill. az utánpótlást, ha 28-30 éves kor alatt gyakorlatilag ellehetetlenül a praxisindítás/átvétel?

Milyen hatással lesz mindez

  • a leendő állatorvosok lehetőségeire,
  • a romjaiban megmaradt ügyeleti hálózatra,
  • a piaci versenyre és az árakra?

 

További helló, doki! cikkek

 CIKK   Itt vagy, doki?

 CIKK   Megtagadhatja-e az állatorvos az ellátást?

 CIKK   Hogyan NE akciózzunk?

 CIKK   Hazai állatorvosok Facebook oldalai 2018. Véleményező 2. rész – A Top 12 válogatás

 CIKK   Hazai állatorvosok Facebook oldalai 2018. Véleményező 1. rész

 CIKK   Kettőezer22

 CIKK   Mit művelsz, doki?