Mit művelsz, doki?

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2017. április 15. 20:28

A sertések élettani, viselkedéstani sajátosságainak és szükségleteinek behatóbb tanulmányozására, továbbá nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel egy petíció azt az ausztrál állatorvost, aki egy nagy nézettségű televíziós adásban rakott karikát a házikedvencként tartott James orrába. Az adás facebook posztjához kapcsolódóan számos állatvédő és sertéstartó fogalmazta meg kritikáit.

James és a doki
Nem piercing. Tartós büntetés, szükségtelen fájdalom.
Kép: CBS Pet Vet

Az orrkarika azért került szerencsétlen malac orrába, mert gazdáit bosszantotta, hogy a jószág összeturkálja a kertet. „Ha nem akarod, hogy az állatkád tönkretegye a kertedet, ne tarts disznót!” – írták felháborodva egyesek, felelősségre vonva az állat gazdáit is. A turkálás nem „rossz szokás”, hanem a sertés alapösztöneihez tartozik, így büntetése kegyetlenség és nagyfokú tudatlanságra vall. Nem véletlen, hogy az Európai Unióban 2008 óta az orrkarikázás csak kivételes esetekben engedélyezett (2008/120/EK).

Egy országos tévéműsor nagy lehetőséget biztosít arra, hogy egy szakember, különösen egy sztár-állatorvos állást foglaljon állatvédelmi kérdésekben, konkrét esetek kapcsán pedig felvilágosító munkát végezzen. Joggal érte hát támadás a CBS-t is, annak műsorpolitikáját illetően. Mi egy ilyen adás üzenete? Némítsuk el a kutyánkat, mert ugat, vagy húzassuk ki a macskánk körmeit?

Az alábbi linken te is aláírhatod a tiltakozó petíciót: Dr Chris Brown: No nose rings for pigs. A turkálás okairól és az orrkarika kérdésköréről bővebben olvashatsz Trombitája, víg ormánya írásunkban.


További helló, doki! cikkek

 CIKK   Itt vagy, doki?

 CIKK   Megtagadhatja-e az állatorvos az ellátást?

 CIKK   Hogyan NE akciózzunk?

 CIKK   Hazai állatorvosok Facebook oldalai 2018. Véleményező 2. rész – A Top 12 válogatás

 CIKK   Hazai állatorvosok Facebook oldalai 2018. Véleményező 1. rész

 CIKK   Kettőezer22

 CIKK   Mit művelsz, doki?