Vasegészség

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2017. január 24. 20:49

A malacok szűkös vastartalékkal születnek. Figyeljünk a pótlásra!
Kép: Adrian Sanchez-Gonzalez

Gerinces háziállataink szervezetében a vörösvérsejtek szállítják az oxigént a tüdőktől a test sejtjei felé. Az oxigén létfontosságú, hiánya a léttel összeegyeztethetetlen. Alapvető? Mégis kevesen tudják, hogy az oxigénszállítás és -elosztás folyamatának középpontjában egy nyomelem áll.
És ez a vas.

Képzeljük el, hogy egy csomagküldő cég karok nélküli alkalmazottakkal próbál házhozszállítást vállalni. Bizarr kép, de körülbelül ennyire lennének hatékonyak a vörösvérsejtek vas nélkül. A szállított oxigén ugyanis közvetlenül a vashoz kötődik a hemoglobinban. Ha nincs vas, nincs szállítás, a szervezet oxigénhiányossá válik. Eredmény? Fulladás, nehézlégzés, szapora szívműködés. Fáradékonyság, fázékonyság, gyengeség, csökkent teljesítőképesség, ingerlékenység. Fülzúgás, látási zavarok, szédülés, fejfájás, ájulás-érzés. Sápadt, száraz, viszkető bőr, fájdalmas nyelés, étvágytalanság, hányinger, émelygés, puffadás. Még elképzelni sem kellemes!

Más háziállatokkal ellentétben a kismalacok igen alacsony vastartalékkal születnek, még akkor is, ha a koca vasellátása megfelelő volt. A kocatej a vasszükségletnek csak töredékét fedezi, így a születéskori tartalék - különösen a gyors növekedésű, zárt tartású fajták esetében – egyéb forrás hiányában hamar kimerül. Nagyon sok malackori elhullás és betegség (bélgyulladások, tüdőgyulladás, bőrbetegségek, ízületi betegségek, stb.) hátterében kimutatható a vashiány. A vashiányos malacok takarmányértékesítése rosszabb, fejlődésükben lemaradnak, így a vágótömeget általában később érik el.

Vashiányra hajlamosító tényezők

 • művi padozatú tartás (tégla, beton)
 • földes, de letaposott kifutó
 • baromfitrágyával szennyezett kifutó
 • erőteljes növekedésű sertésfajta
 • nagy alomszám (>8)


Zárt tartás extra figyelmességgel. Zárt tartás extra figyelmességgel. Svájc.
Kép: melior.ch

A vashiány megelőzése

Fontos tudatosítanunk, hogy a vaspótlást megelőző jelleggel legkésőbb egy hetes korban, nem pedig a tünetek jelentkezésekor kell elkezdenünk. A vashiányos és különösen a szövődményes tüneteket produkáló malac nagyon nincs már jól és hanyag gazdát jelez. Állatorvosi szemle szükséges, ha

 • a légzés nehezített, pumpáló, a malac zihál, sokat fekszik, fázós, nehezen mozog,
 • fehér fajta esetén a bőr fakó, a fülbelső, az orr, a szemek kötőhártyája sápadt, sárgás (porcelánmalac),
 • a bőr ráncos, a szőr durva, a malac „koszolódik”, rühösödik,
 • a malac étvágytalan, megy a hasa,
 • a malac tokásnak tűnik (elégtelen keringés okozta ödéma),
 • az állat a falat, padozatot, a vastárgyakat, vizeletet nyalja.


Milyen lehetőségeink vannak a vashiány megelőzésére?

1.) Vasinjekció

Főleg a nagyüzemi tartásban elterjedt módszer. A kezelés rendszerint egy alkalommal, 3-5 napos korban, vasdextrán készítménnyel történik.
Az injekciós bevitel előnyei:

 • A kívánt vasmennyiség biztosan a szervezetbe jut.
 • Kevéssé munkaigényes, rövid idő alatt megoldható, a nagyobb telepek munkarendjébe is jól beilleszthető.


Az injekciós bevitel hátrányai:

 • Szakképzett munkaerőt igényel.
 • A vasfelszívódás nem természetes módon történik, ezért jobban terheli a szervezetet.
 • A hazai állatorvosi gyakorlatban a 200 mg hatóanyagot tartalmazó készítmények az elterjedtek. Egyes kutatások szerint azonban ilyen mennyiségű vas lökésszerű adagolása nem a leghatékonyabb, ugyanis jelentősen megnöveli a szervezetben a vasanyagcserét szabályozó és a kívánttal ellentétes irányba ható hepcidin-25 hormon mennyiségét*.
 • A gyakorlatban a vaspótlással egyidejűleg történnek meg olyan kezelések, amelyek fertőzési kapukat nyitnak a szervezetben. Látens fertőzés és gyulladási folyamatok esetén pedig a vas rosszul hasznosul.
 • A viszonylag nagy dózis ellenére a bevitt vas mennyisége választáskorra elfogy, ez pedig gátolja a későbbi testtömeg-gyarapodást.


A kisebb dózisú, de többszöri vaspótlás (ill. a vaspótlási módszerek vegyes alkalmazása) hatékonyabb és kevésbé terheli meg az állat szervezetét.

Tévhitek:
Az injekció vastoxikózist okoz. → A korábban alkalmazott, vashidroxidot, vagy vaskloridot tartalmazó készítmények gyors felszívódása miatt valóban gyakran kialakultak toxikus tünetek. A jelenleg alkalmazott készítmények már vasdextránt tartalmaznak.
A beadás helyén károsodnak a szövetek. → A jelenleg alkalmazott, szakszerűen beadott készítmények a nyak- és a combizomból is maradék nélkül felszívódnak, így nem rontják a húsminőséget. Feltétlenül jelezzük viszont az állatorvosnak, ha a malacot szopós korban kívánjuk levágni!

*Iron Supplementation in Suckling Piglets: How to Correct Iron Deficiency Anemia without Affecting Plasma Hepcidin Levels ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3667775/)

2.) Por és paszta

A szájon át való bevitel (por, paszta) előnyei:

 • Kiegyenlítettebb vasfelvételt tesz lehetővé.
 • Élettanilag kedvezőbb, kevéssé terheli meg a szervezetet. A kisebb dózisok miatt nem lépnek fel a szervezetben ellenszabályozó, vasfelszívódást gátló mechanizmusok.
 • Alkalmazása különösebb szakértelmet nem igényel.


A szájon át való bevitel hátrányai:

 • Munkaigényesebb, mivel többszöri adagolás szükséges.
 • Bizonytalanabb a bevitt mennyiség. Ha pl. a vaspasztát vagy -oldatot nem a nyelv gyökerére juttatjuk, a készítmény egy része nem kerül be a szervezetbe. Vaspótló por alkalmazása esetén (amikor pl. a szerrel a koca csecsbimbóit szórjuk be, vagy tepsibe, malacetetőbe tesszük a port) még nehezebb ellenőrizni, hozzájut-e minden malac a szükséges mennyiséghez.
 • Malachasmenés esetén csökken a felszívódó vas mennyisége.
 • A tápban jelenlévő, vagy hasmenés ellen külön adott cink-oxid szintén rontja a vas felszívódását (antagonizmus). Nem célszerű a vaspótlást pusztán a prestarter takarmány vastartalmára alapozni.

 

Egy megjegyzés a kereskedelmi forgalomban kapható pasztákhoz kapcsolódóan. A termékek egy része – a régi gyakorlatnak megfelelően – az alkalmazás napjaként a malacok 1. és 2. napos korát jelöli meg a használati útmutatásban. A születést követő 27 órában azonban a vas zavarhatja a kolosztrális immunglobulinok felszívódását, ezért nem ajánljuk a vaspótlást a föcstejes időszak elején. Hasonlóan az injekcióhoz, a beadással várjuk meg inkább a 3. napot.

3.) A talaj természetes vastartalma

Az extenzíven tartott malacok a szükséges vasmennyiséget közvetlenül a talajból veszik fel és általában nem szorulnak vaskiegészítésre. A háztáji, kifutós tartást azonban ne keverjük össze egy extenzív tartású sertés vasfelvételi lehetőségeivel! Tudnunk kell a következőket.

Elégtelen a vasfelvétel

 • fagyott,
 • letaposott,
 • meszes és magas agyagtartalmú talajok, valamint
 • magas foszfátion-koncentráció (pl. éretlen baromfitrágyával szennyezett talaj) esetén.


A megfelelő mennyiségű vas biztosításához – különösen a téli időszakban – mi is hozzájárulhatunk a malacok elé dobott, turkálható kerti földdel, vörösagyaggal, lápfölddel. A bélsárral elszennyeződött földet naponta távolítsuk el és pótoljuk friss adaggal.

A bedobott föld nem csak a malacok nyomelem ellátása miatt hasznos. Leköti a figyelmüket. A sertést alapvetően a kereső-kutató (exploratív) viselkedésforma jellemzi. Környezetének megismerése főként szaglással és kóstolgatás útján történik. E viselkedésre a sertés erős késztetést érez. Ingerszegény környezetben hamar unatkozni kezd, ennek pedig káros következményei (fül-, és farokrágás) lehetnek.

Szabadtartású malacok felfedezőúton. Oregon, Egyesült Államok.
Szabadtartású malacok felfedezőúton. Oregon, Egyesült Államok.
Kép: Erika May

Javaslatok malacok vaspótlására télen/zárt tartásban, erőteljes növekedésű sertésfajták esetén:

 1. vasdextrin injekció 3-5 napos korban, csökkentett dózisban (200 mg helyett 100 mg), + 14 napos korban ismétlés, vagy vaspaszta adása + egyhetes kortól folyamatosan felvehető vas biztosítása (vaspótló por/vastartalmú föld)
 2. vaspaszta min. 3 alkalommal három hetes korig + egyhetes kortól folyamatosan felvehető vas (vaspótló por/vastartalmú föld)


Állategészségügyi készítmények alkalmazása előtt mindenképpen kérjük ki az állatorvos tanácsát és olvassuk el figyelmesen a termékek használati útmutatóját!


További disznóságok

 CIKK   4 hely, ahonnan ne gyűjts zöldet az állataidnak

 CIKK   Trombitája, víg ormánya

 CIKK   Vasegészség