Véradó kutyákat keresünk!


Keressük azokat a kutyás gazdikat, akik szükség esetén elérhetők és vállalják, hogy kutyáik véradással segítséget nyújtanak műtét előtt álló, vagy veszélyes állapotba került kutyatársaiknak.


Az életmentő vérátömlesztés számos súlyos esetben (nagymértékű vérveszteséggel járó balesetek, rágcsálóirtószerek okozta mérgezés, égéssel járó nagymértékű plazmavesztés, tumoreltávolító műtét) más módszerrel nem helyettesíthető eljárás. A humán orvoslásban a vér gyűjtése (véradás szervezése), a vérkészítmények előállítása, elosztása országos szinten szervezett, a kutyák esetében viszont jelenleg megoldatlan ez a kérdéskör. Közösségi oldalakon időnként felbukkannak kétségbeesett, donorkereső gazdik, egyes rendelők is próbálnak véradó kutyákat toborozni a körzetükben, ezek azonban csak lokális megoldások, eredményességükről pedig legtöbbször nincs visszajelzésünk.

Mivel egyelőre reményünk sincs rá, hogy a kutyák vérellátására bármiféle intézményes megoldás születik a közeljövőben, idén egy országos véradó donor adatbázis kiépítésébe kezdünk.

Hős életmentők.

Hős életmentők. | Kép: SWNS/REALFIX

A gazda és a kutya adatait adatvédelmi okokból és a személyes szféra védelme érdekében nem hozzuk nyilvánosságra. A vért igénylő gazda egy (nem emelt díjas) ügyfélszolgálati telefonszámon kerül kapcsolatba velünk, a megfelelő donort az adatbázisból választjuk ki számára, megadva a véradást vállaló donor elérhetőségét. A közvetítés díjtalan, a véradó adatbázisba bekerülés szintén díjtalan, a véradás pedig önkéntes. Az üzleti megfontolásból vért adókat, kutyájuk vérét pénzre váltókat, más tragédiáján élősködőket, nyerészkedőket AZONNAL kizárjuk.

Reméljük, hogy országos lefedettségben kellő számú potenciális donort sikerül összegyűjtenünk. Ha nem tudsz véradást vállalni, de vannak kutyás ismerőseid, arra kérünk, segíts minket a toborzásban.

A véradók adatbázisába történő jelentkezés feltételei:

A véradó kutya:

  • egészséges, jó fizikumú
  • minimum 25 kg testtömegű
  • 1-7 éves
  • chippel, oltási könyvvel rendelkezik
  • rendszeresen féreghajtott
  • vért korábban soha nem kapott (Ha örökbefogadott kutya esetén nem vagy ebben biztos és az örökbeadó sem tudja megmondani, de a többi feltételnek megfeleltek, jelentkezz bátran! Minimális az esély rá, hogy kutyád vért kapott, de ha igen, akkor sem veszélyezteti a vért kapó állatot, hiszen a véradás előtti tesztekkel az esetleges alkalmatlanságra fény derül.)
  • rendelőben tud viselkedni
  • autóban szállítható

A véradó kutya gazdája:

  • 18. életévét betöltötte.
  • Az általa megjelölt körzetben és az általa önként vállalt időpontban egy esetleges felkérést nem, vagy csak alapos indokkal utasít el, azaz lehet rá számítani. Aki egymás után háromszor visszautasítja a véradást, azt töröljük az adatbázisból. Nincs harag, de sem a vérre várónak, sem nekünk nincs időnk fölösleges köröket futni.

Minőségbiztosítási okokból minden véradást végigkövetünk. Ez egyrészt azért szükséges, mert két véradás között minimum 2 hónapnak kell eltelnie, tehát ezen időszakon belül semmiképpen nem zaklatjuk újra a véradó kutya gazdáját. A hatékonyabb donorajánlás érdekében pedig felvezetjük adatbázisunkba a véradás során elvégzett vércsoport vizsgálat eredményét (antigén teszt). A véradó kutyák a dicsőségalbumba is bekerülnek.

Ha a fentieket végigolvastad és szeretnél véradónak jelentkezni, kattints a regisztrációhoz:

Ha szeretnéd tudni, hogyan zajlik a kutyák vérvétele, kattints a részletekért:

Hős életmentők.