VETikett - Hogyan vigyázz az állatorvosodra járvány idején?

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2020. március 22. 20:18

Az állatok orvosi ellátása a jelenlegi járványügyi helyzetben is kiemelt fontosságú. Ahhoz, hogy az állategészségügyi ellátás folyamatossága biztosítva legyen, elkerülhetetlen a járványvédelmi szabályok fokozott betartása. Az alábbi, általános érvényű instrukciókat, kérjük, minden állattartó vegye komolyan. Felelős döntésekkel, fegyelmezett viselkedéssel óvjuk az állataink egészségügyi ellátását végző orvosok, asszisztensek egészségét.

Kórházak, rendelők

+ GONDOLD ÁT. Jelen helyzetben lehetőség szerint csak betegség esetén, illetve sürgős esetben vedd igénybe a szolgáltatást. Természetesen – ahogy eddig is – betegséget ne érlelj, ne halogass, mert azzal a „békeidőkben” is túlterhelt ügyeleti rendszerre pakolsz újabb súlyokat. Ugyanakkor ne most akard ivartalaníttatni Cirmit, karomvágásra vinni Morzsát. Ha bizonytalan vagy a vizsgálat, beavatkozás fontosságában, kérj tanácsot telefonon vagy interneten saját orvosodtól.

+ TÁJÉKOZÓDJ. FOGLALJ IDŐPONTOT. Bár a COVID-19 járvánnyal összefüggésben az üzletek és kereskedelmi egységek nyitva tartását szabályozó 46/2020. (III. 16.) kormányrendelet az állategészségügyi intézményeket NEM érinti, több rendelő is a szokásos nyitva tartási idejétől eltérő időintervallumban működik jelenleg. Továbbá a társas érintkezéseket elkerülendő a legtöbb rendelő átállt időpontos rendszerre. Így indulás előtt minden esetben telefonálj!

+ EGY ÁLLAT, EGY EMBER. Ha az állatorvos felkeresése elkerülhetetlen, egy állattal egy ember érkezzen a vizsgálatra. Ne legyen családi program az állatorvosi vizit.

+ CSAK EGÉSZSÉGESEN. Csak egészséges, tünetmentes ember kísérje az állatot. Ha betegnek érzed magad, lázas vagy és/vagy légzőszervi tüneteid (köhögés, tüsszögés) vannak, állatod rendelőbe vitelére kérj meg más, egészséges embert. Ha a felkeresett hely elvárja a maszk, esetleg kesztyű viselését, vigyél magaddal, vagy ha nincs ilyen a birtokodban, de a rendelő biztosítja, megjegyzések nélkül vásárold meg és használd! Hidd el, nem meggazdagodni akarnak a maszkok árából.

+ KINT VÁRAKOZZ. Miután a helyszínre érsz, várakozz a rendelő előtt vagy az udvaron. Ha korábban úgy állapodtatok meg, telefonon jelezd, hogy megérkeztél. Nyomatékosan kérünk, hogy a rendelő előtt, udvaron

  • tarts megfelelő (1,5-2 méter) távolságot a többi várakozótól,
  • NE dohányozz,
  • NE telefonálj (szanaszét köpködve az esetleges kórokozókat),
  • NE beszélj feleslegesen (szanaszét köpködve az esetleges kórokozókat),
  • NE nyomulj kontaktust keresve mert unatkozol,
  • NE simogasd más gazdák állatait (ráragasztva a bundájukra az esetleges kórokozókat).

+ MŰKÖDJ EGYÜTT. Ha a rendelő dolgozói azt mondják, hogy a vizsgálathoz nincs szükség a segítségedre, fogadd el, várakozz odakint. Ne erősködj, hogy márpedig te jelen akarsz lenni a vizsgálat alatt. Hidd el, fel tudják mérni, hogy szükség van-e a közreműködésedre.

+ ÜGYELJ A TISZTASÁGRA. Ha bemehetsz és van rá lehetőség, azonnal moss kezet, vagy amennyiben van, használd a kihelyezett kézfertőtlenítőt. Ne tapogasd össze se a váró, se a kezelő tárgyait, felületeit.

+ NE CSEVEGJ. Minimalizáld a társalgást, a szükségesnél hosszabban ne időzz a rendelőben. Szorítkozz a legszükségesebb információk átadására – és tedd ezt kellő távolságból.

Ellátás háznál

Fenti pontok mellett, ha házhoz hívod az állatorvost – például mert nincs rendelője –, az ellátás eltérő jellegéből adódóan további óvintézkedésekre van szükség. Csak indokolt esetben kérj kiszállást. Ne hívd házhoz az állatorvost, ha a házban bárki betegnek érzi magát, lázas és/vagy légzőszervi tünetei (köhögés, tüsszögés) vannak. Keress a közelben rendelői ellátást és állatod rendelőbe vitelére kérj meg más, egészséges embert.

+ BIZTOSÍTS NYÍLT TERET. Ha az időjárás engedi, biztosíts rá lehetőséget, hogy a vizsgálat nyílt térben (udvaron/teraszon), vagy egy jól szellőztethető helyiségben történjen meg.

+ NE TRAKTÁLJ. Étellel, itallal ne kínáld a kiérkező állatorvost és ne is tartsd fel.

+ LÉGY BELÁTÓ. Amennyiben állatorvosod – mint a házhoz menő orvosok többsége – veszélyeztetett korú, tegyél erőfeszítést annak érdekében, hogy alternatív megoldást találj. Ne vedd magadra és ne kiálts „erre esküdött fel”-t, ha jelen helyzetben állatorvosod a kiszállást megtagadja – ezt egyébként is megteheti bizonyos esetekben, egészségének veszélyeztetése esetén pedig köteles megtagadni. Ebben az esetben azonban telefonon még mindig tanácsot kérhetsz tőle például annak eldöntéséhez, hogy sürgősségi esetről van-e szó és hova fordulj segítségért.

Köszönjük, ha felelős állattartóként fenti pontok betartásával hozzájárulsz az állatorvosok egészségének megőrzéséhez!

Fotó: Lawrence Journal-World


További helló, doki! cikkek

 CIKK   Itt vagy, doki?

 CIKK   Megtagadhatja-e az állatorvos az ellátást?

 CIKK   Hogyan NE akciózzunk?

 CIKK   Hazai állatorvosok Facebook oldalai 2018. Véleményező 2. rész – A Top 12 válogatás

 CIKK   Hazai állatorvosok Facebook oldalai 2018. Véleményező 1. rész

 CIKK   Kettőezer22

 CIKK   Mit művelsz, doki?