Jó szándék, rossz gyógyszer - II. rész

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2021. március 29. 19:51

Cikksorozatunkban háziállataink otthoni gyógykezelésének buktatóival foglalkozunk. Ezt az izgalmas, számos tanulságot rejtő, de meglehetősen szerteágazó témát az áttekinthetőség érdekében bevezetésre, két általános fejezetre (I. rész, II. rész) és faji mellékletekre tagoltuk.

Mielőtt nekifutnánk jelen írásnak, azaz a sorozat II. részének, tekintsük át újra, emlékeztetőül, hogyan is épül fel a teljes téma és konkrétan miről is lesz szó ebben a cikkben.

Az állattartó által, vagy közreműködésével végzett, otthoni gyógykezelés sikertelenségét eredményező szituációkataz állattartónak a használati utasításhoz való viszonya, hozzáállása alapjánkét nagy csoportba sorolhatjuk.

 1. Az állattartó pontosan követi a használati utasítást, az állat állapota mégsem javul, vagy rosszabbodik. - Ilyen esetekkel foglalkoztunk a cikksorozat I. részében (pontatlan diagnózis, rezisztencia, gyógyszerérzékenység, tönkrement gyógyszer stb.).
 2. Az állattartó figyelmen kívül hagyja a használati utasítás valamelyik pontját, a gyógykezelés emiatt válik sikertelenné.

Ebben a cikkben a 2. pontban jelzett esetekkel fogunk foglalkozni. Értelemszerűen tehát végig a használati utasítás lesz cikkünk fókuszában.

Hogy miért kell erre ennyi szót vesztegetni?

A használati utasítás nem pusztán az a néhány mondat, amit a termék külső csomagolásán átfutottunk. A használati utasítás egy részletes terméktájékoztató, megjelenésében általában egy vékony, többszörösen összehajtogatott papírlap, melytől – a hulladékkezelési szokásoktól függő módon – legtöbbször elsőként szabadulunk meg, anélkül, hogy egyáltalán szétnyitottuk volna.
Pedig a kezelt állat gyógyulása és biztonsága, nem egyszer élete múlhat azon, hogy ezt a tájékoztatót elolvastuk és megértettük-e.

Kapcsoljunk máris ide egy fontos fogalmat.

Ha bármilyen állatgyógyászati készítményt a használati utasításától eltérő módon használunk fel (beleértve a más állatfajon történő alkalmazást, az eltérő dózist, az eltérő alkalmazási módot stb.), akkor ún. indikáción túli, idegen szóval off-label, vagy extralabel (címkétől eltérő) gyógyszeralkalmazásról beszélünk. Az off-label alkalmazás lehet tudatos, szándékolt döntés az állatorvos részéről, ez azonban minden esetben tudományos bizonyítékokon alapuló, szakmai döntés, melyért az állatorvos felelősséget is vállal. Az off-label alkalmazást az állati termékeket fogyasztó emberek, valamint a kezelt társ- és haszonállatok egészségének védelme érdekében szigorúan szabályozza az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet.

Az off-label fogalmával és az említett rendelettel Tejelő kecskék féreghajtása c. cikkünkben már foglalkoztunk. A linkelt cikkben az off-label szerválasztás logikai sorrendjére is szép példát talál az érdeklődő Olvasó.

Off-label gyógyszeralkalmazásról csak és kizárólag a beteg állatot kezelő állatorvos dönthet.

Csakhogy! Bármilyen gondos és előrelátó az állatorvos, nem áll az állattartó mellett minden olyan pillanatban, amikor egy állatgyógyszer ténylegesen beadásra kerül.
Ha nem olvassuk el a használati utasítást, vagy nem teljesen értjük azt, jelentősen megnövekedik annak a kockázata, hogy az állatgyógyászati készítményt végül mégis a használati utasítástól eltérő módon használjuk fel. Akkor is, ha maga a gyógyszer eredeti célja szerint (az állatorvos eredeti célja szerint) nem volt off-label.
Az állattartó által megvalósított, az esetek többségében nem tudatos, nem szándékolt, figyelmetlenségből vagy a vonatkozó ismeretek hiányából eredő off-label alkalmazás sajnos kevés esetben marad negatív következmények nélkül.

Milyen negatív következményekkel számolhatunk? Néhány példa:

 • a kezelés nem éri el a célját, az állat állapota nem javul, fájdalma, szenvedése nem enyhül,
 • a rezisztencia kialakulásának kockázata nő,
 • a hatástalan kezelés miatt az állat állapota rosszabbodik,
 • az állat gyógyszermérgezést szenved el,
 • súlyos mellékhatások lépnek fel,
 • az állat szervei károsodnak,
 • magzatkárosodás, vetélés történik,
 • a kezelt állatok elhullanak,
 • a kezelt állatból származó állati termékek az emberi egészségre veszélyessé válnak.

És most merüljünk el témánkban részletesebben is, következzen hát a hat leggyakoribb problémaforrás. Kattints a lenyitható alcímekre!

  a) Nincs használati utasítás.

Mégis hogy tartsuk be a használati utasítást, ha az nem is áll rendelkezésünkre?
Sehogy.
Hogyan kerülhetünk ilyen helyzetbe? Lássunk néhány szituációt!

 1. Átruházott maradék-, vagy háznál kimért gyógyszerek zacskóban, ételtartós dobozban. „Nekem bevált.” „Baja nem lesz tőle.” „Nekünk ezt írta fel az állatorvos.” Ez a legdurvább off-label, amit csak el lehet képzelni. Nem is ragozzuk. Gyógyszeres kezelésre vonatkozó, jövőbeli kért-kéretlen tanácsokkal kapcsolatban legalább ezt jegyezzük meg:

  A jó szerencsét és a hozzáértést ne keverjük össze!!

  Ha pedig végül mégis állatorvoshoz fordulunk, legalább annyi tisztesség legyen bennünk, hogy nem titkoljuk el, mit adtunk be korábban az állatnak.

 2. Állatorvostól kapott, nagy kiszerelésből származó állatgyógyszer kimérve. (Néhány szem tabletta, vízben oldható por, fecskendőbe felszívott gyógyszer stb.).
  Bármit is kaptunk, az eredeti kiszereléshez mindig tartozik használati utasítás, kérjünk róla egy másolatot. Szóbeli tájékoztatással ne elégedjünk meg! Minimum egy kézzel írt lap legyen mellékelve a kiadott gyógyszerhez, melyen rögzítve van mikor, mennyit, hogyan kell a gyógyszerből adagolni.
doki-info

Az állatorvossal történő konzultáció lényegesen különbözik más szolgáltatók felkeresésétől abból a szempontból, hogy a párbeszéd stresszhelyzetben történik. Az állattartó aggódik, szorong az állata miatt, bűntudattal viaskodhat, kényelmetlenül érezheti magát a szokatlan szituációban, kattoghat a kezelés anyagi vonzatain. Tucatnyi dolog vonja el párhuzamosan a figyelmét arról, ami éppen történik, ami éppen elhangzik. Ha értőn bólogat is, miközben beszélünk, soha ne engedjük el az állattartót írásba adott pontos utasítások nélkül. Vegyük figyelembe, hogy ha az állattartó otthon mégsem emlékszik mindenre, vagy bizonytalanná válik, ez annyira kellemetlenül érintheti, hogy előbb kér majd segítséget Facebook csoportokban, minthogy felhívja a rendelőt és restellkedve bevallja, elfelejtette, hogy mit, mennyit, mikor vagy hogyan adjon. A teendők írásos rögzítése kritikusan fontos off-label alkalmazás esetén, ilyenkor ugyanis még a „neten talált” használati utasítás sem ad támpontot az állattartónak, sőt, veszélyes vizekre is tévedhet eredetileg más állatfajra törzskönyvezett gyógyszerek esetében.

 1. „Volt-nincs” használati utasítás.
  Maradék gyógyszerek, eredeti csomagolással együtt kidobált használati utasítások esete.

Teendő: Nézzük át házi humán- és állatpatikánk teljes tartalmát. Van olyan készítmény a birtokunkban, melynek nincs már meg a használati utasítása, vagy az már nem olvasható, szennyeződött, vagy szétszakadt? Ha igen, terméknév alapján próbáljuk megkeresni a gyógyszer tájékoztatóját az interneten és mentsük el.

Ha egy termék feladja a leckét, segítünk: info[kukac]debra24.hu

A beazonosíthatatlan valamint a lejárt gyógyszereket ne rakosgassuk, adjuk le a patikában!

Indulhat a házipatika ellenőrzése.

Indulhat a házipatika ellenőrzése. | Fotó: Henderson County

  b) A hatóanyag az állatfaj számára nem megfelelő.

Az állatgyógyászati készítmények használati utasításának 7. pontjában egy fontos fogalommal találkozhatunk. Íme, egy kiragadott példa (részlet egy antibiotikum használati utasításából):

Kelamox 500 mg/g por belsõleges oldathoz

Célállat faj. Mit jelent ez?

Az állatgyógyászati készítményeket konkrét állatfajok konkrét állategészségügyi problémáinak orvoslására fejlesztik. A célállat faj olyan állatfaj, melynek kezelésére a készítmény alkalmas, bizonyítottan hatásos és biztonságos.
A gyógyszermérgezések jelentős hányada abból származik, hogy a gyógyszer valamilyen okból nem célállatfaj szervezetébe kerül.

A használati utasításban nem említett állatfajok, azaz nem célállatfajok számára gyógyszert beadni csak és kizárólag az állat saját állatorvosának írásos utasítása mellett szabad.

A gyógyszerek maradványanyagai és metabolitjai változatos módon raktározódhatnak az élő szervezetben, vagy ürülhetnek ki abból. Emiatt az élelmiszertermelő (hús-, tej-, tojáshasznú) állatok egy fajon belül is külön kategóriákba kerülhetnek. Ha tehát, mint fenti példánkban is, a célállatfaj nem házityúk, hanem nevesítetten brojlercsirke, akkor a készítmény árutojást termelő tyúkok számára önkényesen nem adható!! Ezt az állati termékeket fogyasztó emberek egészségének védelme indokolja.
Kapcsolódó cikkünk: Tojótyúkok engedélyezett antibiotikumai

A célállatfajok szempontjából nem mérvadó, hogy milyen hasonlatosságokat, párhuzamokat ismerünk, vagy képzelünk egyes állatfajok között. Egyes gyógyszerek például minden kérődzőnek adhatók. Más gyógyszerek csak húshasznú kérődzőnek. Vagy például juhnak igen, kecskének nem. Kutyának igen, macskának nem. Gyereknek igen, kutyának nem. Annak eldöntését, hogy a konkrét készítmény nem célállat fajnak adható-e (és mégis milyen módon és milyen dózisban), minden esetben hagyjuk a saját állatorvosunkra.

Az a jótét lélek, aki tanácsot adott nekünk az interneten, mely szerint az ő állatorvosa is ezt, vagy azt a szert írta fel off-label az állata számára (=hallomás) nem fog felelősséget vállalni sem azért, ami a mi állatunkkal történik, sem az általunk fogyasztott vagy értékesített állati termékekben megjelenő szermaradványokért.

Szándékolatlanul, figyelmetlenségből, vagy gondatlanságból is bekerülhet állatgyógyszer nem célállatfaj szervezetébe. Ne mossuk kezeinket, ezek az esetek gondosabb, megfontoltabb gyógyszerkezeléssel igenis elkerülhetők. (Mivel cikksorozatunk főcíme: Jó szándék, rossz gyógyszer, az ártó szándékból eredő gyógyszermérgezéses esetekkel jelen írásunkban nem foglalkozunk.)

Példák:

 • gyógyszertévesztés az állattartó részéről (Algopyrin – Algoflex), pl. az otthoni humán és állatpatika nincs elkülönítve,
 • a humán készítmények tárolása nem megfelelő, az állat hozzáfér gyógyszerekhez, vitaminokhoz, étrendkiegészítőkhöz,
 • az állat hozzáfér más állatfaj gyógyszeréhez, gyógyszeres takarmányához, gyógyszeres itatóvizéhez, más állatfajon külsőleg alkalmazott hatóanyaghoz (nyakörv, cseppek, krémek)
 • gyógyszerezett állat húsának, tejének, tojásának elfogyasztása (ez elsősorban a rezisztencia gyors terjedése miatt veszélyes).

Egyetlenegy szem elgurult humán fájdalomcsillapító tabletta is véget vethet egy macska életének. Paracetamol (acetaminofen) hatóanyagú tabletta elfogyasztásának sajnálatosan gyakori következménye látható ebben a videóban.

  c) Az életszakasz nem megfelelő.

Ha egy állatgyógyászati készítmény célállatfaja például a macska, adható-e az adott készítmény kivétel nélkül minden macskának?

Trükkös kérdés, igaz?

Erről a témáról azért kell külön beszélnünk, mert erre az aprónak tűnő, mégis jelentős fontosságú részletre a termékek csomagolásán, webáruházak rövid terméktájékoztatójában nem szokás kitérni. A kérdéssel a használati utasítások 5. (Ellenjavallatok) és 12. (Különleges figyelmeztetések) pontja foglalkozik. (Ezért se dobjuk ki!).

Ahogyan az emberek, úgy az állatok szervezetének állapota, tulajdonságai, működésmódja is megváltozhat, módosulhat az életkor függvényében és bizonyos életszakaszokban. Ez pedig hatással lehet egyes gyógyszerhatóanyagok felszívódására, szervezetben történő eloszlására és az átalakítási, semlegesítési folyamatokra.

Mindenképpen olvassuk végig a használati utasítást, különösen annak már említett 5. és 12. pontját, ha a kezelni kívánt állat:

 • fiatal ( növekedésben lévő csontokra veszélyes hatóanyagok),
 • idős ( csak egészséges máj- és veseműködés mellett használható gyógyszerek),
 • vemhes ( magzatkárosító, vagy vetélést okozó hatóanyagok),
 • szoptat ( anyatejjel ürülő, újszülöttet károsító hatóanyagok),
 • egyidejűleg valamely más betegséggel is küzd ( nem ép szervi funkciók okozta kockázatok).

Választóvíz lehet továbbá kérődzők esetében a bendő fejlettségi állapota (tehát pl. szopós állatnak adható a gyógyszer, de idősebbnek a bendő védelme miatt ugyanaz, ugyanúgy már nem); élelmiszertermelők esetében az életkor (azaz hogy az állat már termelésben van-e, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő biztosítható-e az állati termékeken). Egyes hatóanyagok toleranciája is változhat az életkorral, erre jó példa a csirkék kokcidiózis elleni ionoforos takarmánya, mely felnőtt állatoknak már nem adható.

Kapcsolódó cikkünk: Az ionofor mérgezés megelőzése

  d) Helytelen az alkalmazási mód.

Alkalmazási mód alatt lényegében azt értjük, hogy a gyógyszer milyen úton-módon kerül be az állat szervezetébe. Például megetetjük, megitatjuk az állattal (szájon át: per os, PO), vagy mondjuk bőr alá szúrt injekcióban kapja a szert (szubkután, SQ). Épeszű ember nem választ más alkalmazási módot, mint ami eredetileg elő volt írva a termékre, tehát nem szív fel fecskendőbe ivóvízben beadandó szert és nem adja be azt intravénásan az állatának. Az otthoni, sikertelen gyógykezelés e pontba tartozó esetei a gyakorlatban ezért leginkább olyan kisebb hibákból származnak, melyeket bizony elkerülhettünk volna, ha elolvassuk a használati utasítás 8. és 9. pontját.

Mire figyeljünk?

 1. Egyes szájon át beadandó gyógyszerek esetében lényeges, hogy a készítményt két etetés között, vagy épp ellenkezőleg, takarmánnyal együtt kell bevinni az állat szervezetébe. Jellemző példái ennek a ragadozóknak szánt antibiotikumok és antimikotikumok.

 2. A szájon át adandó készítményeknél fordítsunk több figyelmet arra, pontosan mit kér a használati utasítás. Bár a per os gyógyszereknek legtöbbször a gyomor az elsődleges címzettje, azaz le akarjuk nyeletni a szert az állattal, ez nem minden esetben van így. Fontos kivételt képeznek pl. az íny nyálkahártyájáról felszívódó készítmények (pl. Sileo gél).

 3. Egyes gyógyszeres fülcseppekkel hiába próbálkozunk, ha elfelejtettük elolvasni a tájékoztatóban azt, hogy fülcseppezés előtt fülmosás szükséges. A koszos, gennyes, sok szerves anyagot tartalmazó fülben a fülcsepp nem tudja kifejteni hatását.

 4. Egyes bőrbetegségek esetén nem elegendő a külsőleges kezelés, mivel a probléma forrását a sampon, a kenőcs nem éri el. A megoldás tehát nem az, hogy végigpróbálunk az állaton minden vény nélkül kapható, kenhető és csepegtethető szert, hanem hogy állatorvoshoz fordulunk a problémával. Hasonlóképpen nem fogunk tudni kívülről elérni egyes fülgyulladásokat, ezeknél is más alkalmazási mód lesz célravezető (pl. szájon át beadott antibiotikum).

  e) Helytelen a dózis.

Oldalakat lehetne írni erről a problémáról, ugyanis nem csak azok az esetek tartoznak ide, amikor a számolás megy nehezen. Lássuk sorjában a buktatókat!

 1. A legtöbb készítmény adagolása attól függ, hány kilós a kezelni kívánt állat. Nem sacc per kb., hanem le kellene mérni az állatot!

 2. Macskáknak és kutyáknak szájon át gyógyszert beadni nem mindig egyszerű. Képzeljük el, hogy van egy moszkvai őrkutyánk és emiatt naponta 10-15 szem tablettát lennénk kénytelen letuszkolni a torkán, akárhányszor megbetegszik. Ez szerencsére nincs így, ugyanis a gyógyszergyártók arra törekednek, hogy az állat minél kisebb tortúrával kezelhető legyen. Így vannak alacsonyabb hatóanyag koncentrációjú tabletták kistestű kutyák számára és vannak lórúgásnyi dózist tartalmazó tabletták a nagytestűek számára. Nagyon kényelmes, hogy kis- és nagytestű állatot egyaránt 1-1 tablettával kezelhetünk, de egyben nagyon veszélyes is. Legyünk tehát nagyon észnél ezekkel a készítményekkel, ellenőrizzük, hogy megfelelő testtömeg kategóriára valót vettünk-e ill. az állatpatikában jól adták-e ki a felírt gyógyszert.

 3. Banális dolog, de a gyógyszer túladagolása, vagy - épp ellenkezőleg - aluldozírozása olykor abból származik, hogy a gazda nem lát jól. Tehát menjünk oda a lámpához az istállóban, tegyük fel a szemüveget, hogy most kétszer vagy hétszer, 3 vagy 8.

 4. Persze van, hogy a szemüveg sem segít.
  Recept?

 5. Testtömeget mértünk, háromszor is elolvastuk az utasítást, precízen számoltunk, adagoltunk, az állat mégis a túladagolás jeleit mutatja. Mi történhetett?!

  A jelenség neve: relatív túladagolás.
  Relatív túladagolás származhat abból, hogy az állat szervezete nem úgy reagál a gyógyszerre, mint a nagy átlag. Ennek hátterében állhat az átlagostól eltérő szervi működés, pl. beszűkült máj-, vagy vesefunkció, szív- és érrendszeri megbetegedés, enzimhiány, stb.
  Idős állatok esetében a lassult anyagcserefolyamatok vezethetnek relatív túladagoláshoz. A gyógyszer egyszerűen túl sokáig marad az állat szervezetében. Relatív túladagolás szempontjából kockázati csoportba tartoznak továbbá a II. rész c) pontjában (Az életszakasz nem megfelelő) említett állatok.
  Egyéni, vagy fajtára jellemző gyógyszerérzékenység is állhat a háttérben, erről részletesen az I. rész d) pontjában írtunk.
  Jelentős kockázatot jelent továbbá az elhízás is, a többlet zsírtömeg ugyanis nem ugyanúgy vesz részt az anyagcserefolyamatokban, mint ugyanolyan tömegű izom. Számos különböző tanulmány foglalkozik azzal, hogy elhízott állatok esetében a mért testtömeget hogyan kell módosítani, korrigálni a dózisszámításokban. Az elhízásból eredő jelentős zsírtöbblet különösen a műtéti altatást komplikálja, mivel az altatószerek hatóanyaga az altatás alatt végig élénk interakcióban van a test zsírszöveteivel.

 6. A relatív túladagolás ellentétpárja is előfordul, tehát amikor pontosan számított dózis mellett a kezelés mégis sikertelen, a várt eredmény elmarad, mivel a hatóanyag nem ér megfelelő koncentrációban a megfelelő helyre.
  Relatív aluldozírozás származhat abból, hogy a készítményt nem megfelelően alkalmaztuk. Erről már szó esett a d) pontban.
  Aluldozírozáshoz vezet továbbá szájon át alkalmazott gyógyszerek esetében, ha a felszívódás valamiért gátolt az állat szervezetében (gyulladás, paraziták), vagy a hatóanyag a tápcsatorna nem megfelelő szakaszán táródik fel (önkényesen széttört tabletta, nem bendővédett készítmény).
  Más esetekben a gyógyszer nem tölt elég időt az állat szervezetében ahhoz, hogy teljes mértékben kifejtse a hatását. Gondoljunk itt a kihányt gyógyszerekre, hasmenéses állatokra.
doki-info

Egyes esetekben a dózis azért helytelen, mivel rosszul gondoljuk, mennyi lenne hatásos az adott hatóanyagból. Jellemző területe ennek az off-label gyógyszeralkalmazás más célállatfajon (a kecske nem juh!), illetve az antimikrobiális rezisztenciával érintett készítmények alkalmazása (NB. a használati utasítások hazai módosítása csak lassan, vagy egyáltalán nem követi a növekedő MIC értékeket).

  f) Hatóanyagkölcsönhatás lépett fel.

„Valami majdcsak hat!” felkiáltással a fél spájz, a házipatika, az árokparti gyomtársulás, hungarocell (megtörtént), gázolaj (megtörtént) megetetve, megitatva, rálocsolva, injektálva csak arra jó, hogy

 • az állatnak olyan tünetei is legyenek, melyek már nincsenek összefüggésben az eredeti betegségével, ellenben teljesen más irányba viszik a diagnózist, főleg, ha az állatorvos előtt titokban marad, miket kapott az állat jó szándékból és az’ népi bölcsességből.
 • a „gyógykoktél” egyetlen valóban hatásos összetevője használhatatlanná váljon, például, mert eltolódott a hatóanyagot tartalmazó oldat kémhatása, vagy akadályozottá vált a hatóanyag felszívódása. Amit ivóvízben kell feloldani, az ivóvízben legyen!! Nem kell mellé se almaecet, se vitamin, se… himalája só!
 • súlyos gyógyszermérgezés lépjen fel, például ha az egyidejűleg alkalmazott készítmények ütközése miatt valamely hatóanyag koncentrációja kiugróan megnövekedik a vérplazmában; ha a hatóanyag lebontása gátlódik; vagy ha veszélyes anyagcseretermékek keletkeznek az egymásra hatásból. Nem jelentenek kivételt ez alól a „természetes” készítmények!

Minden, ami hat, az kölcsönhatásra is képes.

A hétköznapi gyakorlat szempontjából legfontosabb interakciókat a cikksorozat faji mellékleteiben mutatjuk be. Ezeket egyébként nem kell hatóanyagonként megjegyezni, bőven elég, ha minden esetben elolvassuk a használati utasítás ide vonatkozó pontját, vagy rákérdezünk az állatorvosnál, ez vagy az adható-e egyidejűleg.

Esetbemutatás (megtörtént eset):

„Valami majdcsak hat!”

4 hónapos kecskegida otthoni kezelése, miután a gazda felfedezte a galandféreg szelvényeket az állat ürülékében:

 • féreghajtás fenbendazol hatóanyaggal szájon át
 • ismételt féreghajtás fenbendazol hatóanyaggal szájon át
 • féreghajtás injekcióban adandó ivermektinnel szájon át (??)

Új tünet: reggelre az állat az oldalán fekszik, gyenge, nem mozdul:

 • elektrolit pótló oldat
 • energia-, vitamin-, nyomelempótló oldat

Az állat felkel, de teljesen fehér a kötőhártyája. Új tünet: vízszerű hasmenés:

 • B1-injekcióban
 • vas injekcióban
 • vaspótlás szájon át naponta
 • probiotikum szájon át naponta kétszer
 • B1 vitamin szájon át naponta kétszer

A hasmenés nem szűnik, az állat gyengül. A galandféreg ízek továbbra is potyognak. Az állattartó ezen a ponton felhívja az állatorvost, ajánljon valamit a gidának hasmenésre.
(Slusszpoén: a felsorolt féreghajtók egyike sem hatásos galandférgek ellen.)


Ne maradj le az új részekről, kövess minket Facebook oldalunkon!

Bevezetés: Jó szándék, rossz gyógyszer - Bevezetés
Az I. rész: Jó szándék, rossz gyógyszer - I. rész

A mellékletek közül megtekinthető:
Macskák
Nyúlfélék, rágcsálók
Díszmadarak, baromfi

Előkészületben:
Kutyák
Lovak
Kérődzők


További írásaink Egészségmegőrzés témában

 CIKK   Kakasudvar - őrültség vagy lehetőség?

 CIKK   Kecske akták atkák

 CIKK   4 hely, ahonnan ne gyűjts zöldet az állataidnak

 CIKK   Jó szándék, rossz gyógyszer - II. rész

 CIKK   Alpakák féreghajtása

 CIKK   Gyakorold velünk a macskák fájdalomjeleinek felismerését!

 CIKK   Jólvanazúgy! Vagy mégsem?

 CIKK   Vízmérgezés (hipotonicitás) kecskéknél

 CIKK   Jó szándék, rossz gyógyszer - Díszmadarak, baromfi

 CIKK   Ellenjavallt nyugtatószerek tűzijáték idejére

 CIKK   Jó szándék, rossz gyógyszer - Nyúlfélék, rágcsálók

 CIKK   Jó szándék, rossz gyógyszer - I. rész

 FACEBOOK POSZT   Pardon, aludnunk azért szabad?

 FACEBOOK POSZT   Megérkezett az új, kombinált nyúlvakcina

 CIKK   Jó szándék, rossz gyógyszer - Macskák

 CIKK   Jó szándék, rossz gyógyszer - Bevezetés

 FACEBOOK VIDEÓ   Köhögő kutyák

 CIKK   Alpakák zsírmáj betegsége

 CIKK   Cukorbetegek-e az alpakák?

 FACEBOOK POSZT   Nagytestű kutyák ivartalanítása: javasolt kivárni az 1 éves kort

 FACEBOOK VIDEÓ   Vérvétel - alpaka, láma

 CIKK   Kiskérődzők vemhességi toxémiája

 CIKK   Beszéljünk róla. Tejelő kecskék féreghajtása.

 CIKK   Tojótyúkok engedélyezett antibiotikumai

 CIKK   Lyukas fejű kacsa eladó

 CIKK   Az ionofor mérgezés megelőzése

 CIKK   Kiskérődzők hipotermiája

 CIKK   Kamu a bajuszkímélő etetőtál

 CIKK   Kutyaoltás. Cui bono?

 FACEBOOK POSZT   Új felfedezés - Hepadnavírus házimacskákban

 CIKK   Mivel etetsz te engem?

 CIKK   A tyúkok fontosabb bakteriális eredetű megbetegedései - Nagy Tyúkpara Határozó II. rész

 FACEBOOK VIDEÓ   Ellési hipokalcémia

 CIKK   A tyúkok légúti betegségei - Nagy Tyúkpara Határozó I. rész

 CIKK   Bevezetés - Nagy Tyúkpara Határozó

 CIKK   És most beszéljünk az ülőrúdról

 CIKK   Trombitája, víg ormánya

 FACEBOOK VIDEÓ   Az összecserélt bolhairtó

 CIKK   Kerti patika tyúkoknak, avagy a csirkert

 CIKK   Vasegészség

 CIKK   Tyúkok a zimankóban

 CIKK   10 tipp gazdiknak a hőguta megelőzésére és a kánikula hatásainak enyhítésére

 CIKK   Figyelmeztető jelek, hogy a kutyádnak szívproblémája lehet