Kakasudvar - őrültség vagy lehetőség?

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2021. június 8. 20:02

  Candace Alexander

Jártunkban-keltünkben rengeteg olyan tyúkudvart láthatunk, amelyben egyáltalán nincs kakas, azaz a házityúkot, mint fajt az adott kis populációban csak és kizárólag a faj nőnemű példányai képviselik. A kakas hiánya lehet időszakos, átmeneti, de a gazda választhatja akár a teljes kakastalanságot is. Utóbbin sem szoktunk megütközni.

Jóval ritkábban találkozhatunk azonban az ellenkező felállással, tehát amikor kizárólag hímnemű házityúkokat tart együtt valaki, azaz egyidejűleg több (akár több tucat) kakas osztozik ugyanazon az élettéren. Igazából ezt így első hallásra elég nehéz is elképzelni. Mi értelme, ugye, először is. Azután pedig, akinek már főtt valaha is a feje amiatt, hogy a baromfiudvarában a kelleténél - akár csak eggyel is több - kakasa volt, megérti mi inspirálhatta az alábbi számítógépes játék (Rooster Wars) alkotóit:

Mi értelme lehet a kakasudvarnak?

Kakasudvar létrehozásával elkülöníthetjük a relatív kakastöbbletet a jércék, tojók környezetéből, kímélve ezáltal a „lányokat”, illetve elejét vehetjük a féltékenységi jeleneteknek és a folyamatos verekedésnek is. A vegyes nemű udvarban bármilyen okból problémákat okozó kakasok eladása, elajándékozása, levágása mellett a kakasudvar kialakítása tehát egy további lehetőség a szituáció kezelésére. Attól még ugyanis, hogy az ivararány nem megfelelő a vegyes nemű udvarban, a csoportból kiemelni szándékozott kakasok nem feltétlenül feleslegesek, nem feltétlenül akarunk megszabadulni tőlük.

Nézzünk néhány példát, milyen okokból dönthetünk a kakasudvar létrehozása mellett:

 • Felépíthetjük eleve egy olyan koncepció mentén a gazdaságunkat, hogy az eladni kívánt termékeink egy része a vegyes udvarból (tojás, csirkehús, tyúkhús), másik csoportja pedig a kakasudvarból kerül ki (kakashús, kakastoll ékszerek, kakasainkról mintázott kézműves alkotások). A két udvarnak lehet más-más felelőse is egy családi gazdaságban.
 • Adhatunk eredendően más feladatot a kakascsapatnak, mint a vegyes udvar lakóinak. A ragadozó madaraktól (illetve más állatoktól) magukat jobban megvédeni képes kakasok lehetnek például a gyümölcsös tisztántartói, trágyázói, vagy bandázhatnak és parazitamentesíthetnek a legelő állatok mellett.
 • Fenntarthatunk kakasmenedéket a mások gazdaságában nem kívánatos, de egyébként csodaszép állatok számára (az ilyen típusú kakasudvar nem ritka az Amerikai Egyesült Államokban, ahol egyes településeken a tyúkokat megtűrik, a kukorékoló kakasokat viszont nem).
 • Tarthatunk eleve csak kakasokat díszmadárként és/vagy társállatként. Egy kakasudvar állhat csupán 2-3 kakasból is!
 • A kakasudvarra időszakos megoldásként is tekinthetünk. Például mert a kakastöbblet eladása, a kakasok levágása, vagy a leendő apák kiválogatása még nem aktuális.
 • Ha a kakasudvart, mint szakmai önfejlesztési lehetőséget tekintjük, azt mondhatjuk, leginkább az etológiai ismereteinket fogja elmélyíteni a fajjal kapcsolatban. A kakasudvar mindemellett remek tükör. A tojóknál általában kevésbé toleráns kakasok adta visszajelzések nyomán talán könnyebben felfedezhetjük azokat a kisebb-nagyobb hibákat, illetve azokat a fejlesztési lehetőségeket, amelyek a vegyes, vagy a csak tojókból álló udvarban mindeddig rejtve maradtak.
Barátság kakassal

Helló, haver! |  Ilana Rose

A jól működő kakasudvar titka

A jól működő kakasudvar egyik legfontosabb feltétele a gazda szakmai felkészültsége.

Kakasudvart olyan gazdák képesek működtetni, akik a házityúkról szerezhető ismeretek azon fokán állnak, a faj igényeit olyan szinten ismerik, hogy állatjóllét tekintetében már most megugranak egy lécet a meglévő állományukkal. Állatjóllét alatt természetesen nem Swarovski kristályokkal körberakott itatók, vagy csipkefüggönyös tyúkólak értendők. Az állatjóllét biztosítása dióhéjban azoknak a stresszfaktoroknak a felismeréséről, minimalizálásáról, vagy kiiktatásáról szól, amelyek jelentősen rontják az adott fajba tartozó állatok közérzetét, visszafogják a teljesítményét, illetve amely tényezők testi, vagy mentális betegségekhez vezethetnek az állományban.

Az állatjóllét nem úri muri, bármennyire gyakran hangzik is ez el kifogásként. Az állatok életkörülményeinek javítása, az egészségesebb, biztonságosabb és rendezettebb élettér kialakítása kisebb lépésekben, kisebb költségvetésből is megvalósítható. Hogyan? Lásd Jólvanazúgy! Vagy mégsem? c. írásunkban.

Azok a kakasudvarok, amelyek sikeresen megvalósították a kakasok együttélését (akár 30-nál is több, eltérő fajtájú kakasét egyidejűleg!!) nem meglepő módon az állatjóllét tekintetében is igen magas szinten állnak.

Napozó kakasok

A wellness részleg. |  Rooster Haus Rescue

Miből lesz a kakaskodás és hogyan kerülhetjük el?

Kakasaink akkor lesznek képesek békében élni egymás mellett, ha a kakasudvarban minimális distressz éri őket. A kakasudvar menedzselése tehát nagyrészt arról szól, hogy megpróbáljuk előbb kitalálni, miből lesz nyűgösködés, verekedés, mint maguk a kakasok.

Az első és legfontosabb szabály: „nincs nő, nincs sírás”. Azaz a kakasudvarban értelemszerűen csak kakasok lehetnek. Ha a közeli kifutóban vannak tojók, akkor azok szökését, kakasudvar körüli ártatlan sétálgatását, valamint a szemérmetlenebbek berepülését meg kell akadályoznunk. A kakasudvari legények nem is szemezhetnek a „csajokkal”, mert abból magamutogatás, pózolás, hetvenkedés lesz, a végén pedig vér folyik. Ha tehát a kakasudvar mellett vegyes nemű, vagy csak tojókból álló udvar is van, nemcsak az átrepülési lehetőséget, de az átláthatóságot is teljesen meg kell szüntetnünk a két terület között. Leírtakat vegyük nagyon komolyan.

Ha a tojókat ki is iktattuk az egyenletből, még mindig bőven elég indokot vagy ürügyet találhat két kakas arra, hogy összeverekedjen. Mi minden lehet a feszültség, a frusztráció forrása? Példák:

 • éhség (helytelen takarmányozás) és a szomjúság (rossz vízminőség),
 • elvonulási lehetőség és a nyugodt percek hiánya (kis alapterület, tereptárgyak hiánya),
 • személyes tér és az etikett folyamatos megsértése (kis alapterület, zsúfoltság az etető, itató körül),
 • folyamatos fenyegetettség érzés (búvóhelyek hiánya),
 • nehezen belátható élettér (magaslatok hiánya),
 • hőség (kevés árnyék),
 • paraziták (nem megfelelő tartáshigiénia, porfürdőzési lehetőség hiánya),
 • sérülések, betegségek (lomokkal zsúfolt élettér, karanténlehetőség hiánya, nem megfelelő tartáshigiénia, állategészségügyi intézkedések hiánya, prevenció hiánya),
 • nem manipulálható környezet, azaz a környezetben nem lehet változást előidézni sem kapirgálással, sem csipkedéssel (laza, megbontható anyagok hiánya).

A verekedő kakasoknak tehát sokszor nem is egymással van baja, hanem velünk, azaz a környezettel, amit létrehoztunk, a feltételekkel, amiket teremtettünk.

Előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére lesz olyan kakas, aki képtelen beilleszkedni, akinek semmi sem jó, aki állandóan keresi a konfliktust. Róla előbb, vagy utóbb döntenünk kell: tojókat adunk mellé, vagy nokedlit.

A továbbiakban nem megyünk végig pontonként az imént felsorolt fontosabb stresszfaktorokon, hiszen, mint korábban említettük, a kakasudvart eleve a felkészültebb gazdák számára ajánljuk. Ezért a cikk hátralevő részében inkább azt mutatjuk be, mi az, amiben egy stabilan működő kakasudvar leginkább eltér egy átlagos tyúkudvartól, illetve melyek azok a tereptárgyak, amelyekről feltétlenül gondoskodnunk kell a kifutóban. Ez nem azt jelenti, hogy a leírtak nem alkalmazhatók egy vegyes nemű udvarban, sőt, örvendetes lenne, ha a tojóinknak is megadnánk azt, amit a kakasaink kikövetelnek.

A kakasudvar sajátosságai

Kattints az egyes elemekre és olvasd el a szükséges tudnivalókat!

  Alapterület

Napközbeni tartózkodásra minimum, de nagyon minimum 4-5 négyzetméter szabad terület szükséges kakasonként. Ha ezt nem tudjuk biztosítani, csökkentsük a kakasok számát. Vegyük továbbá figyelembe, hogy nyáron a kakasok összezsúfolódhatnak az alapterület elviselhető hőmérsékletű részén, magyarán az árnyékos helyeken. Ha az árnyékban nem fér el mindenki szétterített szárnyakkal pihegve, annak nem lesz jó vége.

  Etető, itató

Minimum 2 etető és 2 itató (már 2 kakasnál is) és ezeket a kifutó más-más pontján helyezzük el, lehetőleg úgy, hogy egyik „büféből” se lehessen rálátni a másikra. A szemkontaktust az ún. fedezékekkel tudjuk megakadályozni.

  Fedezék

A fedezékeknek alapvetően két típusa van. Mindkettő többféleképpen megvalósítható, emiatt teret enged a kreativitásunknak. Fontos azonban, hogy rendezkedés előtt megértsük, mi voltaképpen a fedezékek funkciója egy kakasudvarban.

 1. Fal típusú fedezék
  Lehetővé teszi, hogy aki akar, kicsit elvonulhasson, illetve hogy egymásra se kelljen nézni, ha valakinek (mindenkinek) éppen rossz napja van. Fal típusú fedezék lehet bármi, ami mögé (aminek a takarásába) be lehet húzódni. Pl. szalmabála, téglarakás, hordó, bokor, élére állított raklap, gyümölcsösben a fák törzse. Ügyeljünk rá, hogy kakasudvarban zsákutcákat ne alakítsunk ki, hogy senkit ne lehessen beszorítani, illetve ne fordulhasson elő az, hogy puszta helyhiány miatt ne tudjon kitérni egy kakas egy másik elől (nem kitérni egy magasabb rangú elől ugyanis borzasztó nagy tiszteletlenség, amiből verés lesz). Mire jó még a fal típusú fedezék? Árnyékot ad, széltörőként működik, kilátóként működhet, illetve tagolja az alapterületet – utóbbi jelentősége felértékelődik, amikor a kakasudvarban már annyi kakas van, hogy alcsoportok (klikkek, bandák) alakulnak ki.
 2. Tető típusú fedezék
  Értelemszerűen ez olyan fedezék, ami alá be lehet bújni. Zsákutca (üreg) ez sem lehet. A tető típusú fedezék funkciója, hogy védjen a felülről érkező áldás ellen, úgymint zápor, tűző nap, ragadozó madár. Példák tető típusú fedezékre: bokor, régi szekér, rögtönzött pad, csíkos napernyő. A tető típusú fedezékek kilátóként is működhetnek.

A kép ugyan nem kakasudvarban készült, de maga a tereptárgy a lényeg, mely jó példája a kombinált funkcióknak. Mögé lehet rejtőzni (tehát fal típusú fedezék), alá lehet bújni (tető típusú fedezék), lehetőséget ad arra, hogy magasabbról lehessen nézelődni (kilátó) és még árnyékot is ad. |  Smith Sectional Buildings

  Kilátó

A kilátók lehetőséget adnak a tájékozódásra, az élettér és az élettéren túli világ ellenőrzésére, megfigyelésére. Tágítják az észlelhető teret, emiatt növelik a madarak biztonságérzetét. Kilátó lehet egy asztalbak, egy fatörzs, egy kőrakás, gyakorlatilag bármi, amire fel lehet ugrani, vagy repülni. Ha lomhább húshibrid kakas is van a kakasudvarunkban, számára gondoskodjunk alacsonyabb kilátópontokról is. Kilátóként a korábban már említett fedezékek is funkcionálhatnak.

Kilátó |  Triangle Chicken Advocates

  Böngészde

A böngészdék a lábbal vagy csőrrel könnyen elmozdítható, laza szerkezetű anyagokat tartalmazó helyek a kifutóban. A böngészde nem csak kapirgálóhely lehet, tehát ne csak a lábakra koncentráljunk. Böngészde lehet pl. egy korhadó fatörzs, melyben lárvák rejtőzhetnek; vagy egy fellógatható finomságtartó is, melyből a kakasok kipiszkálhatják, amire vágynak. Minél több és többféle böngészdénk van, annál jobb. A legtöbb tyúkfajta számára a fáradságos böngészés során talált rovar, napraforgómag, vagy zöldségdarab mindig nagyobb kincs, mint az, ami éppen az etetőben van.

Ne felejtsük a böngészdék egy részét árnyékolni, illetve az eső elől védeni!

Böngészde |  Banriona I BackYard Chickens

  Elkülönítő

Az elkülönítő egy olyan terület a kakasudvarban, amelyben valamilyen okból csak bizonyos egyedek tartózkodhatnak. Ez az ok lehet az állatok egészségének védelme, ilyenkor az elkülönítőt karanténnak, vagy ispotálynak használjuk. Az elkülönített terület lehetőséget teremt arra is, hogy állománybővítéskor az új kakasokat fokozatosan ismertessük meg a kakasudvar lakóival. Az újonnan érkezettek az elkülönítőből láthatják, hallhatják leendő társaikat (és viszont), felmérhetik a kakasudvari hierarchiát, megismerik magát a gazdát, a napirendet, a takarmányt, egyszóval a helyi szokásokat. Az adaptációra legalább két hetet szokás biztosítani.


Cikkünk zárásaként az alábbi videóban egy működő kakasudvart mutatunk be (Broad Shoulders Farm, Virgina, USA).

A farm egyik fő terméke a színes héjú tojás, emiatt a gazda számára fontos a genetikai változatosság megőrzése az állományában. Azok a kakasok, amelyekre a tojók mellett aktuálisan nincs szükség, külön kakasudvarokban élnek. Feladatuk a számukra kijelölt területek tisztítása és trágyázása, valamint - előretolt helyőrségként - a riasztás, illetve a belső területek védelme.


Irodalomjegyzék
Hess, T. (2020). Breaking The Mold: How Animal-Centered Design Can Transform Sanctuaries. The Open Sanctuary Project.
Hess, T. (2021). Maintaining a Healthy Rooster Flock. The Open Sanctuary Project.
Marino, L. (2017). Thinking chickens: a review of cognition, emotion, and behavior in the domestic chicken. Animal Cognition 20:127–147.
Peitz, B. & L. (1991): Tyúktartás. Mezőgazda Kiadó. pp. 66-70.
 


További baromfiságok

 CIKK   Kakasudvar - őrültség vagy lehetőség?

 CIKK   Jó szándék, rossz gyógyszer - Díszmadarak, baromfi

 FACEBOOK POSZT   Pardon, aludnunk azért szabad?

 CIKK   Tojótyúkok engedélyezett antibiotikumai

 CIKK   Lyukas fejű kacsa eladó

 CIKK   Az ionofor mérgezés megelőzése

 CIKK   A tyúkok fontosabb bakteriális eredetű megbetegedései - Nagy Tyúkpara Határozó II. rész

 CIKK   A tyúkok légúti betegségei - Nagy Tyúkpara Határozó I. rész

 CIKK   Bevezetés - Nagy Tyúkpara Határozó

 CIKK   És most beszéljünk az ülőrúdról

 CIKK   Kerti patika tyúkoknak, avagy a csirkert

 CIKK   Tyúkok a zimankóban