Vízmérgezés (hipotonicitás) kecskéknél

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2021. január 2. 16:24

Kisbabás anyukákat gyakran figyelmeztetik az orvosok és a védőnők, hogy a csecsemőkori „vízmérgezés” megelőzése érdekében babáikat ne itassák vízzel, illetve tápszeres táplálás esetén a tápszeres oldatot ne hígítsák túl. Ugyanez a tanács ritkábban hangzik el cumisüvegből táplált háziállatok esetében.

A „vízmérgezés” nem úgy értendő, hogy valamilyen mérgező anyag van a vízben, szó sincs erről. A jelenség lényege dióhéjban az, hogy a szükségleteket lényegesen meghaladó vízbevitel miatt a vér nátrium- és egyéb oldott anyag koncentrációja lecsökken, emiatt a víz beáramlik a környező sejtekbe. Ezt az állapotot hipotonicitásnak nevezzük. A fogalom nem keverendő a hipotóniával, azaz az alacsony vérnyomással.

A túlzott vízfelvétel miatt megduzzadó sejtek növekvő térigényük miatt is veszélyesek (agyi ödéma), de a táguló sejthártya is károsodhat a folyamat során. Utóbbi történik a szétrepedő vörösvértestek esetében is (ozmotikus hemolízis), ezért tapasztalhatunk például cumisüvegből rendszeresen vízzel itatott kiskecskéknél rozsdás-rózsaszínű, véres vizeletet. A szárazságtűrő kecskék apró vörösvértestjei érzékenyek a túlzott folyadékbevitelre. Leginkább a törpekecskékre kell ilyen szempontból odafigyelnünk.

Hipotonicitás

Szopóskorban a szükséges vízmennyiség jelen van a tejben, arra nem kell rápótolnunk. Ezért cumisüvegből vizet itatni nem szabad. Elhelyezhetünk vödörben-tálban vizet az állat életterében, azzal nem ártunk. A kis jövevény ismerkedhet a vízzel, próbálgathatja, hogyan kell vízfelszínről inni, eközben szabadon felvehet annyi vizet, amennyit igényel. Mi viszont ne öntsünk le több dl vizet az éhes kis állat torkán. Ha kiszáradás gyanúja miatt itatnánk az állatot, erre a célra válasszunk inkább kérődzők részére összeállított elektrolit oldatot.

A cumisüveges vízitatgatás, vagy a túlhígított tápszerrel történő etetés a napi testtömeg gyarapodást is visszafogja. Téli hónapokban az elégtelen táplálás pedig hipotermiához vezethet.

Ismerkedés az itatóvízzel.


Irodalomjegyzék
Aldrich, K. J., Saunders, D. K., Sievert, L. M., Sievert, G. (2006). Comparison of erythrocyte osmotic fragility among amphibians, reptiles, birds and mammals. Transactions of the Kansas Academy of Science 109(3), 149-158, (1 September 2006).
Middleton, J. R., Katz, L., Angelos. J. A., Tyler, J.W. (1997). Hemolysis associated with water administration using a nipple bottle for human infants in juvenile pygmy goats. J Vet Intern Med. 1997 Nov-Dec; 11(6):382-4.További kecskeségek, birkaságok

 CIKK   Vízmérgezés (hipotonicitás) kecskéknél

 CIKK   Kiskérődzők vemhességi toxémiája

 CIKK   Beszéljünk róla. Tejelő kecskék féreghajtása.

 CIKK   Az ionofor mérgezés megelőzése

 CIKK   Kiskérődzők hipotermiája