Egészségmegőrzés

Ezen az oldalon megtalálod az összes, Egészségmegőrzés témában készült írásunkat időrendben. Amennyiben csak bizonyos állatfajok érdekelnek, a szűrt listához kattints a lista tetején látható ikonok valamelyikére.

CIKK
Nem megfelelő az ivararány a vegyes nemű udvarban? A csoportban momentán szükségtelen és/vagy problémákat okozó kakasok nem biztos, hogy feleslegesek is! Időszakos, vagy állandó kakasudvar létrehozásával elkülöníthetjük a relatív kakastöbbletet a tojók környezetéből anélkül, hogy eladnánk, elajándékoznánk, vagy kényszerűségből levágnánk ezeket az állatokat. Egy kakasudvar működtetése mindazonáltal elég nagy kihívást jelent és a szokásosnál nagyobb odafigyelést kíván.

CIKK
Mit tegyünk, ha atkafertőzésre gyanakodunk? Atkaismertető képekkel, kezelési stratégiákkal.

CIKK
Harsog a zöld! De bárhonnan szedhető? Vegyük sorra, hogy honnan és miért ne gyűjts zöldet az állataidnak.

CIKK
Jó szándék, rossz gyógyszer - II. rész
Cikksorozatunk II. részében olyan esetekkel foglalkozunk, amikor az otthoni gyógykezelés azért válik sikertelenné, mert az állattartó figyelmen kívül hagyja az állatgyógyászati készítményhez tartozó használati utasítás valamelyik pontját.

CIKK
Hazánkban az újvilági tevefélék féreghajtására alkalmas készítményeket a kérődzőkre törzskönyvezett termékek között találhatjuk meg. Nem mindegy azonban, ezek közül mit és milyen adagolásban használhatunk az alpakák endoparazitái ellen.

CIKK
Mi az oka, hogy nehezen vesszük észre, ha egy macskának fájdalmai vannak? Miért marad el, vagy miért elégtelen ezen állatok fájdalomcsillapítása a klinikai gyakorlatban? Cikkünkből kiderül, milyen jelek alapján állapítható meg, ha egy macskának fájdalmai vannak. A viselkedésbeli változásokon túl kitérünk a testtartás és az arckifejezések elemzésére is. Az érdeklődő állatorvosok egy korszerű fájdalomértékelési rendszerrel (FGS) is megismerkedhetnek. A cikk végén az Olvasó egy 10 feladatból álló tesztben próbára is teheti ismereteit.

CIKK
Az állatok életkörülményeinek javítása, az egészségesebb, biztonságosabb és rendezettebb élettér kialakítása kisebb költségvetésből, kisebb lépésekben is megvalósítható. Ötletadó, továbbgondolkodást segítő képeinket 6 kategóriába rendeztük aszerint, milyen fejlesztési területen jelentenek előrelépést állattartó gazdaságunkban.

CIKK
Víz, víz, tiszta víz. Árthatunk-e vele? Bizony, meglehet. Főleg, ha többet erőltetünk belőle, mint amennyi szükséges!
A kisbabás anyukákat gyakran figyelmeztetik az orvosok és a védőnők, hogy a csecsemőkori „vízmérgezés” megelőzése érdekében babáikat ne itassák vízzel. Ugyanez a tanács ritkábban hangzik el cumisüvegből táplált háziállatok esetében.

CIKK
Jó szándék, rossz gyógyszer c. cikksorozatunk eme mellékletében a baromfifélék és a díszmadarak otthoni gyógykezelése során előforduló gyakori hibákat és az esetleges veszélyforrásokat vesszük sorra.

CIKK
Zajfóbiás kutyák és macskák gazdáinak figyelmébe ajánljuk cikkünket, melyben az ellenjavallt készítmények mellett a probléma kezelésére leginkább alkalmas, hazánkban is forgalmazási engedéllyel rendelkező hatóanyagokról is szót ejtünk.

CIKK
Jó szándék, rossz gyógyszer c. cikksorozatunk eme mellékletében a nyúlfélék és a rágcsálók otthoni gyógykezelése során előforduló gyakori hibákat vesszük sorra.

CIKK
Jelen cikkünkben olyan esetekkel foglalkozunk, amikor az állat kezelésében közreműködő állattartó ugyan pontosan követi az előírt utasításokat, a kezelt állat állapota mégsem javul, esetleg rosszabbodik.

FACEBOOK POSZT
Házityúkra vonatkozó irányelvek és állatvédelmi minimumszabályok* röviden, tömören a világítással kapcsolatban.

FACEBOOK POSZT
2020.11.20. Az új készítmény, a Nobivac Myxo-RHD Plus elnevezésű vakcina megérkezett Magyarországra.

CIKK
Jó szándék, rossz gyógyszer c. cikksorozatunk eme mellékletében a háztartásokban gyakran előforduló, ámde macskákra különösen veszélyes humán- és állatgyógyászati készítményekről esik szó. Bemutatjuk továbbá azokat a hibás gyakorlatokat, melyek a beteg állatok otthoni gyógykezelésének sikertelenségéhez, vagy gyógyszermérgezéshez vezethetnek.

CIKK
Hogyan válhat a jószándékú, jóhiszemű állattartó által beadott gyógyszer rossz gyógyszerré? Háziállataink otthoni gyógykezelésének buktatóit, illetve az egyes állatfajok esetén kerülendő hatóanyagokat és helytelen gyógykezelési gyakorlatokat elemezzük cikksorozatunkban.

FACEBOOK VIDEÓ
Köhög, tüsszög, öklendezik? Rövid videónkban állatorvosok és pácienseik illusztrálják, mi a különbség a visszafelé tüsszentés, a kennelköhögés és a szívproblémából eredő köhögés között.

CIKK
Az alpakák zsírmáj betegsége egy gyakran figyelmen kívül hagyott, emiatt általában igen rossz prognózisú betegség, amely bármilyen életkorú és nemű alpakánál előfordulhat. Kezelése az állatorvos és az állattartó részéről is komplex megközelítést és módszeres gondolkodást igényel. A témát részleteiben taglaló, emiatt az Olvasótól kitartást igénylő cikkünket – az érintett állattartókon és állatorvosaikon kívül – elsősorban az élettani és az állatjólléti témák iránt mélyebben érdeklődők számára ajánljuk.

CIKK
Két részes cikkünkben egy nagyon alattomos, rejtetten kialakuló, életveszélyes állapottal (tünetegyüttessel) fogunk foglalkozni. Az első részben, melyet most olvashattok, megalapozzuk a témát elméleti ismeretekkel, a második részben pedig a probléma gyakorlati megközelítésével fogunk foglalkozni. Erre a nagy körítésre azért van szükség, mert a szóban forgó összetett anyagcserezavar sikeres kezeléséhez (és megelőzéséhez!) elsősorban jó MÓDSZERre, nem pedig egy konkrét gyógyszerre lesz szükségünk.

FACEBOOK POSZT
Keverék és fajtatiszta kutyák esetén is növeli bizonyos mozgásszervi betegségek kialakulásának kockázatát a 6 hónapos kor előtt elvégzett ivartalanítás, ha az állat várható felnőttkori testtömege meghaladja majd a 20 kg-ot. A Kaliforniai Állatorvosi Egyetem kutatói több ezer kutya adatainak elemzése nyomán jutottak erre a következtetésre.

FACEBOOK VIDEÓ
Gyapjúval fedett, erős nyakuk és vastag bőrük miatt nem olyan egyszerű vért venni az újvilági teveféléktől. Ez a rövid videó ebben kíván segítséget nyújtani.

CIKK
Az utolsó trimeszterben járó kiskérődzők energiahiányra visszavezethető, kezelés nélkül sajnos rendkívül magas halálozási aránnyal járó megbetegedésével, a vemhességi toxémiával, valamint e betegség korai felismerésének és kezelésének korszerű lehetőségeivel foglalkozunk részletes cikkünkben.

CIKK
Hazánkban egy tejelő kecske eutanáziájára jelenleg több készítmény van engedélyezve, mint ugyanezen állat féreghajtására, így a megfelelő anthelmintikum kiválasztása még akkor sem egyszerű feladat, ha pl. egy bélsárvizsgálat nyomán pontosan tudjuk, mivel állunk szemben. Cikkünkben kifejezetten a féreghajtó szerek hazai választékára fókuszálunk és igyekszünk összefoglalni azokat az alapelveket, amelyek segítségével könnyebben eligazodunk majd a termékkínálatban.

CIKK
Cikkünk az emberi fogyasztásra szánt tojást termelő házityúkok bakteriális eredetű megbetegedéseinek kezelésére engedélyezett antibakteriális gyógyszerhatóanyagokról ad áttekintést. A közzétett lista az ÖSSZES, hazánkban jelenleg e célra engedélyezett hatóanyagot tartalmazza. A hatóanyagok mindegyike tojásra 0 napos várakozási idejű.

CIKK
Az ember teremtésvágyának és szépség utáni sóvárgásának egyik legbizarrabb manifesztációja a lyukas fejű házikacsa. Számos kacsafajta lyukas fejű változatát, mint díszmadarat tenyésztik szerte a világon. De mégis ki vesz ilyen mutáns fejű kacsát és miért?

CIKK
Véletlen ionofor mérgezésben nemcsak a célállat fajok, hanem egyéb állatfajok is megbetegedhetnek és elpusztulhatnak. Egyes ionoforok kis mennyiségben is halálos veszélyt jelentenek pl. a lófélékre, a kifejlett bendővel még nem rendelkező kérődzőkre, a felnőtt pulykákra, a kutyákra és a macskákra. De mik ezek az ionoforok egyáltalán, mit keresnek a takarmányban és hogyan előzhetjük meg, hogy bajt okozzanak?

CIKK
A hőmérő leginkább akkor kerül elő, ha lázat gyanítunk, pedig kérődzőknél gyakran fordul elő kórosan alacsony testhőmérséklet (hipotermia) is, mely különösen az újszülött állatok esetében hamar végzetessé válhat. Cikkünkben igyekszünk átadni mindazt a tudást, amely a hipotermia felismeréséhez és a gyors segítségnyújtáshoz szükséges lehet.

CIKK
Hazai állatfelszerelés üzletekben és webáruházak kínálatában is terjed az ún. „bajuszkímélő” etetőtál, mely termék...

CIKK
Kinek jó a kutyák kötelező, évenkénti veszettség elleni védőoltása, ki jár jól? Szükséges? Vagy csak lehúzás? Állásfoglalásunk a 2018. évi hazai helyzet tükrében.

FACEBOOK POSZT
2018.06.06. Először mutattak ki hepadnavírust ragadozóban, mégpedig házimacskában.

CIKK
Házi koszt, száraztáp, vagy tasakos, nyers táplálás, vegán étrend? Nem a módszer a lényeg. Nézz kicsit magadba! Valójában miről és kiről szól a te etetési módszered?

CIKK
Sorozatunknak ebben a fejezetében azokkal a bakteriális eredetű tyúkbetegségekkel foglalkozunk, melyeket alapvetően nem kísérnek légúti tünetek.

FACEBOOK VIDEÓ
A nyulak élete nem csak játék és mese! Hallottál már az E. cuniculiról? Az Encephalitozoon cuniculi egy mikroszkópikus méretű egysejtű gomba. Obligát parazita, leggyakrabban az agy, a gerincvelő és a vese sejtjeit fertőzi meg. Ha a videóban felsorolt tünetek bármelyike jelentkezik a nyuszidnál, haladéktalanul fordulj vele állatorvoshoz!

CIKK
Ebben a fejezetben a tyúkok légúti megbetegedéseinek jellemző tüneteit és a valószínűsíthető kórokokat mutatjuk be. Az információkat könnyen áttekinthető táblázatba rendeztük.

CIKK
Köhög, gubbaszt, szédül, furát tojt? Új sorozatunk, a Nagy Tyúkpara Határozó a tyúkbetegségek látható tüneteire fókuszál. A praktikus tünettáblázatok segítenek a kórokok felderítésében.

FACEBOOK VIDEÓ
Bár az ellési hipokalcémia más állatfajok esetén is előfordul (akár szoptató kutyáknál is!), rövid videónkat elsősorban a tejelő szarvasmarhafajtákat tartó gazdáknak, illetve a vidéki praxisba készülő, leendő állatorvosoknak ajánljuk.

CIKK
Az ülőrúd nem mászóka, nem játszóeszköz, hanem a nagybetűs Pihenőhely, melyen az állatok sok-sok órát töltenek. A tyúkok alvásminőségét, regenerálódási lehetőségeit nagyban befolyásolják az ülőrúd tulajdonságai. A nem megfelelő anyagú, méretű, profilú és elhelyezésű ülőrudak a tyúkok egészségére és közérzetére is tartósan rossz hatással vannak.

CIKK
Miért túr a disznó és jogunkban áll-e megakadályozni ebben? Kötelező olvasmány minden sertéstartó, de különösen a háztájiban disznókat tartók, illetve a rutinból orrkarikázó állatorvosok számára.

FACEBOOK VIDEÓ
Kutyának, baromfinak, unikornisnak stb. való bolhairtóval és egyéb külső élősködő elleni szerekkel nem kezelünk macskát. Kérjük, ebben a kérdésben ne az ismerősök és tekintélyemberek tanácsaira, hanem csak és kizárólag a készítmény használati utasítására hagyatkozzatok. A videót egy állatorvos készítette, akinek idős ügyfele véletlenül összekeverte a kutya és a macskák bolhairtóját. A felvételen látható cicák nem dideregnek, a rájuk nézve veszélyes hatóanyag idegméregként izomgörcsöket, epilepsziát okozott.

CIKK
A tyúkudvar lakói teljes mértékben az általunk biztosított táplálékra vannak utalva. A makrotápanyagok biztosítása önmagában kevés a jó egészséghez. Az alaptakarmány kiegészítéseként adott növények háztájiban tartott tyúkjaink egészségmegőrzésében fontos szerepet töltenek be. Van pár szabad négyzetmétered? Üres virágládád? Kertelj saját csirkertet!

CIKK
Más háziállatokkal ellentétben a kismalacok vészesen alacsony vastartalékkal születnek. A vaspótlást már az első héten meg kell kezdenünk, hogy elkerüljük a vashiány által közvetlenül (vérszegénység), vagy közvetve (bélgyulladás, tüdőgyulladás, bőrbetegségek) okozott betegségeket, ill. elhullást.

CIKK
Kell-e tyúkra kabát? Sapka? Cikkünkből kiderül, hogy a téli időszakban tyúkjaink számára az egészséges tollazat, az energiadús takarmány, és a száraz ól a legfontosabb, valamint hogy a túlféltés könnyen bajjal jár. Vannak tyúkjaid? Kötésmintád? :) Küldj képet!

CIKK
A hőguta kezelés nélkül halálos lehet! Ismerjük meg, hogyan előzhető meg és hogyan enyhíthetőek a kánikula egyéb hatásai.

CIKK
Csakúgy, mint az embereknek, a kutyáknak is lehet szívproblémájuk és ha a probléma elég súlyos, akár bele is halhatnak. Óvd a kutyád szívének egészségét azáltal, hogy megismered a szívbetegségre utaló tüneteket, megtanulod, hogyan lehet csökkenteni a kialakulás veszélyeit, illetve mit kell tenni a probléma jelentkezése esetén!