Jó szándék, rossz gyógyszer - Macskák

Szerző: Debra 24 | Dátum: 2020. november 16. 12:48

Mire figyeljünk? Gyakori buktatók a macskák otthoni gyógykezelése során.

(Jelen írás a Debra 24 oldal Jó szándék, rossz gyógyszer c. cikksorozának egyik melléklete. Ezért - ha eddig még nem tetted meg - kérjük, először figyelmesen olvasd el a Bevezetésben leírtakat.)

Vény nélkül kapható állatgyógyászati készítmények vásárlásakor, házi állatpatikánk és állat-elsősegély ládánk böngészésekor mindenkor fokozottan ügyeljünk arra, hogy macskánkat ne kezeljük önhatalmúlag olyan állatgyógyászati készítménnyel, amely macskákra nincs törzskönyvezve. Humán gyógyszereket pedig főleg ne adjunk macskáknak, csak és kizárólag akkor, ha a készítményt az állatot kezelő állatorvos írta fel. Az „ismerősömnek azt mondta az állatorvos”, „ami gyereknek jó, az jó állatnak is” és egyéb szájhagyományok (ill. hülyeségek) a macska életébe kerülhetnek. Ebbe a körbe tartozik egyes humán táplálékkiegészítők, gyógynövénykivonatok, krémek és illóolajok felhasználása is. Attól, hogy valami „természetes”, még lehet a macskánkra mérgező!

A testidegen anyagoknak, így pl. a gyógyszerhatóanyagok metabolitjainak a szervezetből történő kiürülését elősegítő enzimek egy része hiányzik a macskáknál. Ezért egyes gyógyszerek (noha más fajok számára biztonságosan adhatók) lassabb kiürülésük és/vagy toxikus metabolitok képződése miatt mérgezést okozhatnak a macskák szervezetében. Mérgezést nemcsak gyógyszerhatóanyag, hanem gyógyszer segédanyag is okozhat.

Nem tartozik szorosan a gyógykezelés témájához, de fontos megemlítenünk, hogy a benzoesav és sói (pl. a tartósítószerként használt nátrium-benzoát) szintén a macskák szervezetéből nehezen kiürülő, testidegen anyagok csoportjába tartoznak és a macskák táplálása során kerülendők. Használatukat állateledelekben már betiltották. Ezekkel az anyagokkal elsősorban tartósított termékekben találkozhatunk (pl. ecetes halkonzervek, mustár, olíva, befőttek, lekvárok).

doki-info

A macskák a főbb UDP-glükuronil-transzferáz enzimek hiányában nem képesek egyes xenobiotikumok glükuronid-konjugációjára (paracetamol). Gyaníthatóan a glicin-konjugáció is lassabban megy végbe a szervezetükben (acetilszalicilsav). Hiányoznak továbbá az acetilezéshez (N-acetiltranszferáz) és a metilezéshez (tiopurin-metiltranszferáz) szükséges fontosabb enzimek is.

A szájon át adható készítményekről

a)

Fájdalom- és lázcsillapításra, gyulladáscsökkentésre szinte mindenki tart otthon (humán) gyógyszert a házipatikájában. Ezek macskákban súlyos mellékhatásokat okozhatnak, ezért soha, semmilyen körülmények között, kis dózisban se adjunk a cicánknak:

 • paracetamol (acetaminophen) hatóanyagú gyógyszert (pl. Coldrex, Rubophen, Saridon). Egyetlen egy szem 500mg paracetamolt tartalmazó tabletta halálos lehet egy 4 kg-os macska számára.
 • diclofenac hatóanyagú fájdalomcsillapítót (pl. Voltaren, Cataflam)
 • ibuprofén hatóanyagú gyógyszert (pl. Advil, Algoflex),
 • naproxén hatóanyagú fájdalom- és lázcsillapítót (pl. Aleve).
  Felejtsük el az Aspirint is! (Kattints a részletekért!)

Miért?

 1. Nagyon könnyű túladagolni, emiatt az aszpirines cicák sajnos gyakori látogatói az állatorvosi rendelőknek. Egy átlag háztartás gyógyszeresdobozában nagyobb valószínűséggel fordulnak elő 500 mg-os tabletták, mint az alacsonyabb hatóanyagtartalmú (100 mg) Aspirin. Az 500 mg-os tablettát jó szándékkal sem lehet olyan kicsire törni, hogy az biztonságos legyen egy cica számára.

Ha mégis sikerül megfelelő méretűre törni egy tablettát, még mindig megmérgezhetjük a macskánkat, ha pl. a humán tájékoztatót követve 4-8 óránként adagoljuk a gyógyszertöreteket. A hosszú felezési idő (22-48h) és a lassú kiürülés miatt cicák esetében két adag Aspirin beadása között nem 4-8, hanem legalább 48 órának kellene eltelnie!

 1. Ha macskánknak valamilyen okból fájdalmai vannak, vagy magas a láza, számoljunk azzal is, hogy ennek hátterében olyan probléma áll, ami miatt a cicát sürgősen műteni szükséges. Az állatorvosi vizsgálatot megelőzően beadott Aspirin – haemostasist akadályozó hatása miatt - megnövelheti az esetleges műtét kockázatát.
doki-info

A napjainkban rendelkezésre álló, macskákra törzskönyvezett, biztonságosabb fájdalom-, láz- és gyulladáscsökkentő hatóanyagok választéka mellett általában nem indokolható az Aspirin alkalmazása.

FELADAT: Milyen célzattal merülhet fel mégis az állatorvoslásban egy macska mikrodózisú (5 mg/ttkg, 72h) Aspirinnel történő kezelése?

 1. artériás trombózis megelőzése (HCM)
 2. FORL támogató kezelése
 3. calicivírusos nátha tüneti kezelése

Megoldáshoz kattints ide:

Megoldás: A


Fájdalom- és lázcsillapításra elsősorban a macskákra törzskönyvezett hatóanyagok ajánlottak. A fájdalomcsillapítás nem váltja ki az állatorvos felkeresését! A legfontosabb feladat a fájdalom okának mielőbbi megszüntetése.

Még macskára törzskönyvezett készítménnyel is melléfoghatunk. Étvágytalan, hányós, lázas, kedvetlen cicának előzetes állatorvosi vizsgálat nélkül beadott nem-szteroid fájdalomcsillapító tovább ront a helyzeten pl. pancreatitis (hasnyálmirigy gyulladás), vagy májbetegséghez kapcsolódó triaditis esetén.

b)

Hasmenős macskáknak loperamid hatóanyagú hasfogót (pl. Imodium) adni tilos!

A loperamid nem köti meg azokat a bakteriális, vagy egyéb eredetű méreganyagokat, melyektől az állat szervezete esetleg éppen igyekszik megszabadulni, ezért a bélmozgás lassítása súlyos következményekkel járhat. A loperamid ezen felül macskákban hiperaktivitást okozhat – ráadásul legtöbbször túl is adagolják.

c)

A macskák nem kistestű kutyák. Ez elég nyilvánvaló állításnak tűnik, mégis jegyezzük meg. Rengeteg baleset származik e tévhitből a macskák otthoni gyógykezelése során. Kutyákra törzskönyvezett, per os (szájon át alkalmazandó) gyógyszerek közül nem mind adható, illetve az adagolás nem feltétlenül kutya testtömeg szerint számítandó macskák esetében!

doki-info

FELADAT: Az alábbi, kutyára és sertésre törzskönyvezett készítmény (Algopyrin 500 mg/ml oldatos injekció) alkalmazása miért ellenjavallt macskák esetében?

 1. A hatóanyag (metamizol-nátrium) miatt.
 2. A segédanyag (fenol) miatt.

Megoldáshoz kattints ide:

Megoldás: B

d)

A macskák általában neofóbiások, azaz az ismeretlen étkekkel szemben óvatosabbak, mint pl. a kutyák, ezért kevesebb esetben falnak fel elzáratlanul tárolt, vagy elgurult gyógyszereket. Ennek ellenére tegyünk meg minden óvintézkedést, hogy véletlen önmérgezés ne következhessen be. Különösen veszélyesek:

 • az a) pontban említett készítmények
 • egyes humán antiepileptikumok, antidepresszánsok, nyugtatók, melyekből már 1 tabletta halálos lehet a cica számára;
 • a húsaromával ízesített állatgyógyszerek (kutya, macska rágótabletták), melyekkel a cica túladagolhatja magát.

Maradandó látáskárosodást okozhat, ha a cica a neki felírt enrofloxacin hatóanyagú rágótablettából a kelleténél többet vesz be, vagy véletlenül a kutya gyógyszeréből eszik (akár tízszeres túladagolást okozhat egyetlen, nagytestű kutyának való, elgurult enrofloxacin tabletta).

doki-info

Macskák esetében az ABCG2 transzportfehérje a többi emlősállatban tapasztalttól eltérően működik és nem képes megakadályozni a fotoaktív és retinotoxikus enrofloxacin feldúsulását a retinában.

„A cicám véletlenül megette anyu gyógyszerét és nagyon furcsán viselkedik, mindentől megijed, játszani sem akar, mit tegyek?”

Éjjeli hívás

Felszökő vérnyomás, gyors és szabálytalan szívverés, kitágult pupillák, látászavar, erős félelemérzet – megtörtént esetből vett példák véletlenül elölhagyott, fél tabletta humán antidepresszáns (venlafaxin) elfogyasztásának súlyos mellékhatásaira.
(Képünk illusztráció. Az idézett esetben szereplő kíváncsi cica gyorsan kórházba került és szerencsésen felépült.)

Nem csak az ember, vagy a kutya gyógyszerei lehetnek veszélyesek. Példák macskákra veszélyes hatóanyagokra más állatok gyógyszeres takarmányában és gyógyszerezett ivóvizében:

 • nátrium szalinomicin: kokcidiózis ellen, ionoforos csirketápban,
 • apramicin: E. coli ellen, sertés és házinyúl gyógypremixben,
 • paracetamol: lázcsillapításra, sertés itatóvizében.

További macskaságok per os készítményekkel kapcsolatban:

e)

Ciklosporinnal történő kezelés esetén az állatorvos teljeskörű vizsgálatot, FeLV, FIV szűrést végezhet és a macskát átmenetileg eltilthatja a nyers hús fogyasztásától. Egyiket se vegyük zokon, ez a biztonsági protokoll része.

f)

Egyes gyógyszerek hatásosságát, vagy mellékhatásaik kockázatát jelentősen befolyásolhatja macskák esetében, hogy azokat éhgyomorra (pl. szukralfát), vagy étellel (pl. doxiciklin) adjuk be az állatnak. Mindig olvassuk el figyelmesen a használati utasítás erre vonatkozó pontját.

g)

Gondolnánk, vagy sem: macska gyógytáppal is kárt tehetünk az állatban.

Pl. hepaticus encephalopathia esetén – bármennyire is a májbetegségek közé tartozik - ellenjavallt az alacsony fehérjetartalmú májdiéta („hepatic” gyógytáp).


Krémek, cseppek, olajok

Külsőleg, testfelületen alkalmazandó készítmények esetében (pl. krémek, cseppek, samponok, nyakörvek) a következőket vegyük figyelembe macskák esetén.

a)

Az állat szemébe, fülébe az állatorvos tudta és jóváhagyása nélkül leginkább semmit se öntsünk.

Diclofenac hatóanyagú szemcsepp lassíthatja a gyógyulási folyamatot szaruhártya fekély esetén.

doki-info

FELADAT: Nem gyógyuló szaruhártya fekély, kötőhártya-gyulladás, orrfolyás, könnyezés, tüsszögés, étvágytalanság és kedvetlenség esetén a felsoroltak közül melyik kórokozóra gyanakodjunk?

 1. Microsporum spp.
 2. FPLV
 3. FHV-1
 4. Staphylococcus felis

Megoldáshoz kattints ide:

Megoldás: C

b)

Antibiotikumot tartalmazó fülcseppel önhatalmúlag soha ne kezeljük a cicát, mégpedig a következő 5 okból:

 1. sérült dobhártya esetén maradandó halláskárosodást okozhatnak egyes fülcseppek antibakteriális hatóanyagai (gentamicin, polimixin-B);
 2. egyes hatóanyagok inaktiválódnak a sok szerves anyagot tartalmazó (gennyes, felrakódásos) fülben, így csak felesleges tortúrának tesszük ki az állatot;
 3. egyáltalán nem biztos, hogy az adott fülgyulladás kezelésére elegendő a fülcsepp, szisztémás kezelésre is szükség lehet;
 4. atkás, vagy gombás fülfertőzés esetén is hiába fülcseppezünk antibiotikummal;
 5. a fülgyulladás hátterében az esetek többségében olyan kiváltó ok áll, melyet a fülcsepp nem szüntet meg (pl. pajzsmirigy-elégtelenség). Önmagában a fülcseppezéssel tehát nem fogjuk meggyógyítani az állatot.

c)

Mielőtt egy bőrgyulladásos macskát nekiállnánk mindent tudó samponnal kezelni, számoljunk háromig:

 1. A sampon a kiváltó okot (pl. allergia, viselkedészavar) nem fogja megszüntetni.
 2. Mély pyoderma esetén a samponnal már nem sokra megyünk, több hetes, szisztémás antibiotikumos kezelésre is szüksége lesz az állatnak.
 3. Ha Dermatophyta gombák okozzák a problémát, a sampon nem hogy kevés lesz, de terjeszthetjük is vele a fertőzést. Ez a betegség egy zoonózis, tehát mi is elkaphatjuk. Kenőcsre, tablettára, folyamatos fertőtlenítésre, kitartásra és mindenekelőtt egy állatorvos segítségére lesz szükségünk.
Dermatofitózisos cica

Dermatofitózisos cica UV-fényben.

d)

A macskákon külsőleg alkalmazható élősködő irtó, vagy riasztó szerek többsége kölyökmacskákra veszélyes. Ha újszülött, illetve néhány hetes állatok kezelése szükséges (pl. bolhásak), előzetesen kérjünk tanácsot az állatorvostól.

e)

A macskák gyakran tisztogatják magukat és egymás bundáját, így az alkalmazott szert lenyalhatják, lenyelhetik. A külsőleg kezelt állatokat ezért is ajánlott ideiglenesen elkülöníteni.

Az öntisztogatást vegyük figyelembe pl. a giardia elleni kezelés során is. Ilyenkor nem mérgezés, hanem visszafertőződés veszélye áll fenn és ez vezet a gyógykezelés sikertelenségéhez, ezért a macska hátsóját - megfelelő samponnal - nekünk kell tisztán tartanunk.

f)

A macskák bőre (nagy átlagban) vékonyabb, mint a kutyáké, ezért a kutyákra ártalmatlan szerek macskákon bajt okozhatnak, pl. mert túl gyorsan felszívódnak. A bajt tetézi, ha a szervezetbe jutott anyagok ezután nehezen ürülnek ki, de ennek okáról (enzimhiány) korábban már szó esett.

g)

Macskákra mérgező, ezért se macskákon se macskák környezetében ne alkalmazzunk:

 • piretroid (permetrin, cipermetrin, deltametrin, tetrametrin, transzmix stb.) hatóanyagú tetű- és bolhairtó port, cseppet, sampont, nyakörvet, sprayt, akkor sem, ha mások ajánlják!!
 • amitráz hatóanyagú nyakörvet és rovarirtó szert;
 • teafa olaj tartalmú készítményeket és egyéb illóolajokat se csepegtessünk cicákra.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a szintetikus piretroidokat tartalmazó Neostomosan koncentrátum Magyarországon csak kutya célállatfajra van törzskönyvezve. Az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet értelmében kutyákon kívül bármely más állatfaj tehát csak abban a kivételes esetben kezelhető ezzel a szerrel, ha az adott problémára az adott állatfaj részére nincs elérhető, az adott állatfajra törzskönyvezett készítmény. (A „nem elérhető” nem az adott állatpatikát jelenti, hanem az országot!!). A jelenleg forgalomban lévő, macskákra engedélyezett külső élősködők elleni szerek széles választéka mellett nem indokolt és nem is engedélyezett sem az említett, sem más, macskákra nem törzskönyvezett élősködőirtó szer választása és használata.


Irodalomjegyzék
Abelson, M. B., Lilyestrom, L. (2007). Melting away the myths of NSAIDs. Review of Ophthalmology. 14(11):124-128.
Court, M. H. (2013). Feline drug metabolism and disposition: pharmacokinetic evidence for species differences and molecular mechanisms. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 43 (5).
Cridge, H., Sullivant, A. (2018). Canine and feline pancreatitis. Veterinary Ireland Journal. 8 (6).
Cunningham, F., Elliott, J., Lees, P. (ed.) (2010). Comparative and Veterinary Pharmacology. Handbook of Experimental Pharmacology. Volume 199. Springer-Verlag.
Gálfi, P., (szerk.) (2011). Állatorvosi gyógyszertan II. Robbie-Vet Kft., Budapest, Magyarország. 93-98.
Ramirez, C.J. et al. (2011). Molecular genetic basis for fluoroquinolone‐induced retinal degeneration in cats. Pharmacogenetics and Genomics 21 (2): 66–75.
Mealey, K. L. (szerk.) (2019). Pharmacotherapeutics for Veterinary Dispensing. 1st Ed. Wiley-Blackwell.


További macskaságok

 CIKK   Ellenjavallt nyugtatószerek tűzijáték idejére

 CIKK   Jó szándék, rossz gyógyszer - Macskák

 CIKK   Az ionofor mérgezés megelőzése

 CIKK   Kamu a bajuszkímélő etetőtál

 CIKK   Kutyaoltás. Cui bono?

 FACEBOOK POSZT   Új felfedezés - Hepadnavírus házimacskákban

 CIKK   Mivel etetsz te engem?

 FACEBOOK VIDEÓ   Az összecserélt bolhairtó